AnaSayfa > Güncel > YENİ BİR ‘UCUBE’ Mİ DOĞUYOR?

YENİ BİR ‘UCUBE’ Mİ DOĞUYOR?

Ömerli’de bulunan Hastane yoluna yapılacak kavşak için 17 Şubatta Karayolları ihaleye çıkıyor.. Ancak öyle bir proje hazırlandı ki, Devrek yol ayrımında yapılan ve trafiği çözmek bir yana daha da arapsaçına çeviren adı da kamuoyunda ‘ucubeye’ çıkan köprülü kavşağa rahmet okutacak cinsten.. Ereğli kamuoyundan saklanarak, başta Mimarlar ve STK’lar olmak üzere kimseden görüş alınmadan hazırlanan kavşak projesi, yine bir ‘oldu bittiye’ getirilmeye çalışılıyor..

02.Mayıs.2015 Cumartesi 12:28
A A

17 Şubatta İhaleye çıkacak olan yeni Hastane kavşağının ileride sorun çıkartacağı, özellikle çevre yolunun buraya bağlanmasının trafik yoğunluğunu artıracağı görüşleri hakim.
Ömerli mevkisindeki Devlet Hastanesi yolunu da kapsayacak şekilde ihaleye çıkılmaya hazırlanılan yeni yol projesinde ileriye dönük büyük sıkıntıların yaşanabileceği ifade ediliyor. Ereğli Devlet Hastanesi'nin bölgeye taşınması, Şehirlerarası Terminal Binası'nın da aynı güzergahta yapılıyor olması nedeniyle Ereğli-Zonguldak Karayolu'nun Ömerli mevkisinde yol düzenleme çalışmaları gündeme gelmişti. Karayolları'na ait güzergahta yapılacak çalışmanın bir bölümü Ereğli Belediyesi'ni de bağlaması dolayısıyla, "karşılıklı bilgilendirilmeyle" hazırlanan projede gözle görülür sıkıntılar ortaya çıktı.

DEVREK YOL AYRIMINDAKİ ‘UCUBEYE’ RAHMET OKUTUR!..
Karayolları Kastamonu Bölgesi'nce hazırlana projede, Devrek yolu kavşağında yapılan üst geçit benzeri düzenleme yapılırken, altta ise bölgedeki araç trafiğini olumsuz etkileyecek şekilde kavşak düzenlemesi yapıldığı göze çarpıyor. Özellikle, Hastane yolu ile terminal yoluna ulaşımda yaşanabilecek sıkıntıların yanı sıra, şehirden bu güzergaha ulaşmanın da zorlayacağı gözlerden kaçmıyor.

BİR DE ÇEVRE YOLU YANLIŞI!
Ereğli Belediye Meclisi'nce de onaylanan mevcut projeye göre, aynı kavşağa bir de çevre yolu bağlantısının eklendiği görülüyor. Normal koşullarda yapılması halinde zaten trafik sıkışıklığı yaşanacağı bilinen güzergaha bağlanması düşünülen çevre yolu, durumu iyice içinden çıkılmaz hale dönüştüreceği dile getiriliyor. Hastanenin yapılmasının ardından 5-10 yıl sonra o bölgenin şehir içinde kalacağı düşünüldüğünde, Çevre yolunun şuan Ormanlı sapağına verilmesi gerekirken bu kavşağa bağlanması Ereğli’nin geleceğini düşünmeyen tam bir aymazlık olarak değerlendiriliyor.

İHALEYE BÖYLE ÇIKARSA!
Bu yanlışların şifahi olarak iletildiği Karayolları yetkilileri ise mevcut projenin hazırlanmasında zorlandıkları, çevre yolunun ise aktif hale getirilmeyeceğini söyledikleri öğrenildi. Ancak, yakın zamanda ihaleye çıkılması düşünülen üst geçitli, çevre yolu bağlantılı işi üstlenecek olası firma, yine projedeki yekliyle ihaleye gireceğinden, "yapılmayacak yol için" de para talep etmiş olacak ve Devlet zarara uğratılacak.

'OLDU-BİTTİYEMİ' GETİRİLİYOR?
Bu arada, yanlış yapıldığı üzerinde görüşlerin hakim olduğu projenin, önceki proje gibi kimsenin görüşü alınmadan yapıldığı ileri sürülüyor. Devrek kavşağı çalışmasında da göze çarpan aksaklıklara, aynı dönemde tepki gösteren ilçedeki konu muhatapları, "bu proje de birlik ve beraberlikten bahsedilmesine rağmen, hiç de uymayan şekliyle hazırlandı. Bu şehirde mimar, mühendis ve bunların bağlı olduğu odalar var. Bazı sivil toplum kuruluşları var. Bunlarla birlikte çalışılan bir proje böyle olmazdı. Eğer bu proje böyle hayata geçirilirse, Devlet'in akıtacağı trilyonlar bir kez daha boşa gidecek" diyorlar.

ÖNERİ DE SUNULUYOR ..
Konuyla ilgili iyi niyetli tepkilerini ve eleştirilerini ortaya koyan çeşitli çevreler, güzergahta daha derli toplu ve trafiği en az şekilde aksatacak çalışmanın yapılabilmesinin mümkün olduğunu savunuyorlar. Bunun için; özellikle üst geçidin kaldırılarak, sadece hastane yoluna dönen bir viyadükle veya 'dalma-çıkmayla' sorunun halledilebileceği anlatılırken, "maden çevre yolu atıl kalacak. O zaman projeden çıkarılsın. Zaten bilindiği üzere daha önce "Kavucaktaş Mevkisi" olarak bilinen Ormanlı Beldesi yol ayrımı, çevre yolunun bağlantı noktasıydı. Proje o şekle dönüştürülsün. Çevre yolu ileride burada trafiği daha da yoğunlaştırır. Bu sayede anılan mevkide trafik akışı çok daha rahat olur" görüşü ileri sürülüyor.

DEĞİŞİKLİK YAPILACAK MI?

Öte yandan, konunun muhatabı Ereğli Belediyesi yetkililerinin, Karayolları Kastamonu Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığı görüşmede, proje üzerinde yeniden çalışıldığı, yapılacak düzenleme ile son şeklinin verileceği öğrenildi.Ancak yapılacak çalışmanın hangi doğrultuda olduğu hakkında bilgiye ulaşılamadı.

 

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu kategorideki diğer haberler

Köşe Yazarları

Videolu Haberler

Foto Galeri

  DÖVİZ KURLARI

Dolar   Euro
Alış Satış Değişim   Alış Satış Değişim
0 0 0   0 0 0

Hava Durumu