AnaSayfa > Siyaset > SEÇMEK YETMİYOR, SEÇİLMEK ve YÖNETMEK İSTİYORUZ.

SEÇMEK YETMİYOR, SEÇİLMEK ve YÖNETMEK İSTİYORUZ.

CHP Kdz.Ereğli Kadın Kolları Başkanı Gönül Çelik, Türk kadınının Seçme ve Seçilme hakkının 80. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı..

05.Aralık.2014 Cuma 13:24
A A

CHP Kdz.Ereğli Kadın Kolları Başkanı Gönül Çelik, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;"Seçme ve seçilme Hakkı vatandaşlık görevidir. Atatürk bu hakkı Türk kadınına birçok medeni batılı toplumdan önce hediye etmiştir. Türkiye Cumhuriyet’ nin ilk yıllarında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmı; kadınların her alanda erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Bu konuda 5 Aralık 1934’de yapılan yasal düzenlemeler, birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa’da 1945, İtalya’da 1946’da Belçika’da 1960, İsviçre’de ise 1971’de Seçme ve Seçilme Hakkı tanımıştır.

Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri 1935’de Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak TBMM’ne girmiştir. Aradan geçen 80 yıllık süreçte kadınlarımızın kazanımları daha da ileriye taşınması gerekirken, bugün gelinen nokta hiçte iç açıcı değildir.
Kadınlar günümüzde; TBMM, kamu organları ve yerel yönetimler gibi önemli birimlerde yeterince temsil edilmemektedir. Anayasa önünde kadın erkek eşit demek yeterli değildir. Anayasa ve yasalarla, zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe sonuçlarda eşitlik sağlamıyor.
CHP’li kadınlar olarak; eşit hak istemini savunuyor, karar mekanizmaları başta olmak üzere hayatın her alanında kadınlarımızın erkeklerle eşit haklara sahip olmalarını istiyoruz.
Günümüzde kadınlarımız, AKP iktidarının ayrımcı politikalarına maruz bırakılmakta, okul, işyeri, sokak başta olmak üzere hayatın her alanında cinsiyet ayrımcılıyla karşılaşmaktadırlar.
Oysaki, kadınlarımız; katılımcı ve tam demokrasinin olmazsa olmazıdır.
CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü Kadın Kolları olarak; şiddetsiz ve ayrımsız bir Türkiye özlemiyle; Türk kadınının Seçme ve Seçilme hakkının 80. İnci yılını kutluyoruz."

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler