AnaSayfa > Güncel > FIRINCILAR ZAMMI SAVUNDU…

FIRINCILAR ZAMMI SAVUNDU…

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Rahman Demirtürk, ekmek zammının kilo bazında yüzde 25 olduğunu belirterek, “Ekmeğin kilosunun 5 lira olduğunu bilmek gerekiyor. Ekmeğe Yüzde yüz zam, fırıncı duyarsız gibi şeyleri kabul etmiyoruz” dedi.

04.Aralık.2016 Pazar 14:49
A A

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Rahman Demirtürk, ekmek zammının kilo bazında yüzde 25 olduğunu belirterek, “Ekmeğin kilosunun 5 lira olduğunu bilmek gerekiyor. Ekmeğe Yüzde yüz zam, fırıncı duyarsız gibi şeyleri kabul etmiyoruz” dedi.

Demirtürk, Alaplı ve Ereğli’deki fırıncılarla birlikte düzenlediği basın toplantısında ekmek zammına yol açan nedenleri açıkladı.

Asgari ücretin 2013 yılında brüt 1251 lira, 2016 yılında 2064 lira olduğunu, bu dönemde asgari ücretin yüzde 64 arttığını belirten Demirtürk şöyle dedi:

“Un çuvalı 2013 yılında 45 lira, 2016 yılında 75 lira. Dört yıllık artış yüzde 68. Kara fırın ekmeklerinde kullanılan odun 2013 yılında 100 lira, şu anda 300 lira. Artış yüzde 200. Poşetlediğiniz zaman, 2013 yılında 3,25 kuruş, şu an 6,50 kuruş. Artış yüzde yüz. Su elektrik ve diğer giderler yüzde 30 civarında artış gösterdi. Kira giderleri yüzde 30 oldu. Bu anlamda ekmeğin artışı 4 yılın sonunda yüzde 25 artmış. Tarım ve Köyişleri bakanlığı uygulamasında 250 gram altında ekmek üretilemez. Ekmek gramajları 50 gramlık dilimlerle düşürüp yükseltilebilir. Ereğli’de ve Türkiye genelinde ekmek kilo bazında 5 lira. Ayın 1’i itibarıyla uyguladığımız tarife 400 gram 2 lira, kilo bazında 5 liraydı. Bugün de 300 gram, fiyatı 1,5 lira. Gramaj geri çekilerek fiyatlar da geri çekildi ama kilo bazında değişiklik olmadı.”

Kendisinin hem fırıncı, hem Ereğli ve Alaplı’daki 9 odayı temsilen Zonguldak Esnaf Odaları Başkan vekili olduğunu belirten Demirtürk toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

ZAM NASIL YAPILIYOR?

Demirtürk, bir soru üzerine ekmeğin zam mekanizması hakkında bilgi verirken şu ifadeleri kullandı:

“Fırıncı esnafı önce bağlı olduğu muhasebeciden hesap çıkarttırır. Sonra bağlı olduğu odaya müracaat ediyor. Zammın nedenlerini anlatıyor. Orası da Zonguldak Esnaf Odalar Birliğine gönderiyor. Orası da onaylıyorsa bölgedeki kaymakamlıklar ve belediye başkanlarına bunu sunuyor. Biz ekmeğe 1. Ayda zam yapmıştık. Fırıncı esnafı iki ay bekledikten sonra uygulamaya geçti. Bu sürede bize belediyeden ve kaymakamlıktan herhangi bir itiraz gelmedi.”

Kamuoyunda ekmeğe yüzde yüz zam gelmiş gibi bir algı oluştuğunu ifade eden Demirtürk, “Ekmeğe gelen zam yüzde 25, o da 37 ay sonra geldi” dedi.

Siyaseti ekmek üzerinden değil, proje üzerinden Ereğli için ne yapılabilir noktasında yapılması gerektiğini ifade eden Demirtürk “Fırıncı esnafı istediği zaman zam yapıyor söylemleri doğru değil. Tüketicinin haklı olduğunu ama herkesin doğru bilgi edinmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

“GRAMAJ ARTIŞI KALİTE İÇİN...”

Esnaf Odaları Başkan Vekili, “Ekmeğin gramajı korunarak fiyatın 1 lira 25 kuruşa yükseltilmesi bir seçenek değil mi” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Ereğli’mizde yüzde 98 kara fırınlar var. Üç yıldır ürettiğimiz ekmekte akşam kalınca, sabah dökülüyor şikayeti vardı. Kara fırında daha nitelikli olması için daha büyük olması gerekiyor. O yönden bu şekil bir tercih yaptık. Ekmek 250 gram da olabilir. Kilo bazında değişen bir şey yok. Ekmeğin kilosunun 5 lira olduğunu bilmek gerekiyor. Ekmeğe Yüzde yüz zam, fırıncı duyarsız gibi şeyleri kabul etmiyoruz”

Başka kentlerde ekmek fiyatlarının daha az olduğuna yönelik sosyal paylaşımları da değerlendiren Demirtürk şu ifadeleri kullandı:

“Ereğli’de ne oluyor, şu oluyor. Ereğli’de A köyünden vatandaş getiriyor, pazaryerinin her tarafında ekmek satıyor. Bu vatandaş vergi ödüyor mu, hijyen mi bu ekmek? İstanbul büyükşehir 3 milyon ekmek yapıyor. Robot sisteminde, makine sisteminde çalışıyor, ekmek 75 kuruş. Ekmek 250 gram ama 3 milyon ekmek yapıyor. Ereğli’deki fırıncılar bin ila 3 bin arası ekmek yapıyor. Maliyetleri daha yüksek ve damak tadı da farklı. Bilgi kirliliğini ortadan kaldırmamız lazım. Bakan fırıncı esnafı zam yapamaz diyor. O zaman bize 50 liradan 60 liradan tahsis unu verin, biz de ekmeği 75 kuruşa satalım. Biz vatandaş düşmanı değiliz. Köylüden aldığınız 80 kuruşluk buğdayı, 95 veya 1,10’a satıyor. Devlet yetkilileri o zaman sübvansiyonu burada yapacak, 80’e aldığı unu 75’e veya 50’ye verecek, ondan sonra bize zam yapmayın diyecek.”

“ELEŞTİRİLER İSRAFÇILARDAN GELİYOR”

Demirtürk, bu tarifenin alınmasından sonra iki yıl tarife alınamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Ereğli’de ekmek israfı kırsalda yok, israfın nerede olduğunu ben açıklamayayım. Ekmeğe ihtiyacı olan çöpe atar mı? Ben söylersem müşterime karşı uygunsuz olur. Kırsalda kimse ekmeği çöpe atmıyor. Ekmeğe değer vermeyenler çöpe atıyor. Eleştiriyi yapanlar da onlardır.27 yıllık fırıncıyım, 27 yıl önce 10 bin ekmek yapıyordum, bugün 2 bin ekmek yapıyorum. Siz değerlendirin. Ereğli 40 bin göç vermiştir. Ereğli’de 30’un üstünde fırın var, bunlar bin ila 3 bin arası ekmek üretir. Hesabını da siz yapın. Fırıncının sabit bir üretimi yoktur. Sayıyı tam olarak bilemiyoruz. Bu alınan tarifeye 2 yıl zam yapılamaz, gramaj ve fiyatta oynama yapılamayacağını düşünüyorum.”

Esnaf Odası Başkan Vekili, fırıncıların askıda ekmek uygulaması ve mali durumu olmayanlara ücretsiz ekmek vermek suretiyle sosyal duyarlılıklarını da gösterdiğini ifade etti.

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler

Köşe Yazarları

Videolu Haberler

Foto Galeri

  DÖVİZ KURLARI

Dolar   Euro
Alış Satış Değişim   Alış Satış Değişim
0 0 0   0 0 0

Hava Durumu