AnaSayfa > Siyaset > POSBIYIK; ‘İKTİDAR İÇİN CHP’DEN ADAYIM’

POSBIYIK; ‘İKTİDAR İÇİN CHP’DEN ADAYIM’

Ereğli’yi 20 yıl Belediye başkanı olarak yöneten, deneyimli ve tecrübeli politikacı Halil POSBIYIK, 2015 görüşlerini Yeni Adım’a açıkladı. ‘İktidar için CHP’den adayım’ diyen Posbıyık, “1977 yılından itibaren CHP’den Milletvekili çıkartamayan Ereğli-Alaplı bölgesinin kaderini değiştirmek, işçi sınıfının ve sosyal demokrasinin kalesi olan Zonguldak’ı 12 yıllık AKP esaretinden kurtarmak için her CHP’li gibi ben de üzerime düşen görevi yapmak istiyorum” dedi.

01.Ocak.2015 Perşembe 16:15
A A

Halil Posbıyık’ın Zongulak'ta genelinde yayımlanan Yeni Adım Gazetesine verdiği işte o yanıtlar:

1- 2015 Milletvekili Genel Seçiminde CHP’den Zonguldak Milletvekili Adayı olacağınıza kesin gözüyle bakılıyor. Bu konudaki kararınız net ve kesin mi? 2015’te Milletvekili adayı olacak mısınız? Sizin adaylığınızla ilgili olarak CHP Ereğli İlçe Örgütü ile kamuoyunun görüşü nedir?

Öncelikle sizin vasıtanızla halkımızın yeni yılını kutluyorum. 2015 inşallah her bireyin sevgi, barış, dostluk içerisinde mutlu yaşadığı, istediklerinin gerçekleştiği bir yıl olur. 40 yılı aşan bir süredir politikanın içindeyim. Bunun 20 yılı aktif olarak Belediye Başkanlığında geçti. Gençlik yıllarımdan itibaren CHP kadroları içerisinde mücadelelerim oldu. Ereğli’ye, Zonguldak’a dair hep umutlarım var. Tabi Belediye Başkanı olarak görev yaptığınızda Zonguldak’ı yönetenleri uyarmak, Zonguldak için yapılması gerekenleri haykırmak için sınırınız belli oluyor. Bu sınırınız belli olsa da, ben pısırık davranmadım. Elimden geldiğince haykırdım. Ancak, Zonguldak Ankara’da olması gereken noktada değil. Tam bir Devlet adamı olan Allah nur içerisinde yatırsın Rahmetli Bülent Ecevit döneminden sonra Zonguldak hep geri gitti. Bir Bakan dahi çıkaramadı. 1977 yılından itibaren CHP’den Milletvekili çıkartamayan Ereğli-Alaplı bölgesinin kaderini değiştirmek, işçi sınıfının ve sosyal demokrasinin kalesi olan Zonguldak’ı 12 yıllık AKP esaretinden kurtarmak için her bir CHP’li gibi ben de üzerime düşen görevi yapmak istiyorum. Bunun için İktidar olma yolunda CHP’den Milletvekili adayı olmak istiyorum. Ereğli örgütümüz olsun, Zonguldak’ta ki tüm CHP örgütleriyle iyi ilişkiler içerisindeyim. Mesele, CHP’yi Zonguldak’ta yeniden iktidar yapmak, buna kenetlenmiş vaziyetteyim.

2- CHP Ereğli İlçe Örgütü’nün İlçe Başkanı Sayın Hayrettin KARTAL imzası ile yayınladığı deklarasyon gerek Zonguldak kamuoyunda, gerek CHP çevrelerinde geniş yankı uyandırdı. Özetle, CHP Ereğli ilçe örgütünün , Ereğli-Alaplı bölgesine birinci veya en az ikinci sıranın verilmesi yönündeki görüşüne katılıyor musunuz? Yıllarca Ereğli’ye en az ikinci sıranın verilmesi gerektiğini savunan bir siyasetçi olarak, daha önce CHP Genel Merkezine de sunulduğu bilinen bu raporun gereği yerine getirilmezse, bir başka deyişle Ereğli-Alaplı bölgesi yine üçüncü sıraya atılırsa, ilçe örgütleri ve sizin tavrınız ne olacaktır? Bu duruma tepki gösterir misiniz?

Siyaset aynı zamanda toplum psikolojisinin yönetimidir. Ne kadar ideolojik yanı da olsa, günümüz siyaseti toplumun istek ve beklentilerine cevap verme argümanını kullanarak hareket ediyor. Hakkını vermek lazım. AKP Zonguldak’ta 12 yıldır bu argümanı iyi kullanıyor. 2. Sırayı Ereğli-Alaplı’ya vererek, sayısal üstünlüğü yakalıyor.
Ben Ereğli İlçe Örgütünü ve Sayın Hayrettin Kartal’ı kutluyorum. Hazırladıkları rapor, Ereğli-Alaplı bölgesinin CHP açısından bir aynası.
Şunu söylemeliyim; Bakın Ereğli’de şaibeli bir seçimden sonra Belediye Başkanlığını kaybettim ama Belediye Başkanlığını kaybettiğim anda dahi aldığım oy oranı 29 bin 750. Yani 30 bin civarında oy aldım. Bakın aynı nüfusa sahibiz, Zonguldak’ta Belediye Başkanı 26 bin oyla seçildi, ben 29 bin 750 oyla kaybettim. Yani 422 oy farkıyla Belediye Başkanlığını kaybetmedim, elimden aldılar. Dolayısıyla ‘Kaybetti’ denildiğim anda bile, oy oranım ortada. 2011 Genel Seçimleri’ne giderseniz Neriman Posbıyık adaydı, Ereğli ve köylerinden 41 bin oy almıştık. Ereğli, 1977 yılından itibaren maalesef halen daha bir milletvekili çıkaramadı. CHP’den 1977’de en son Kemal Anadol milletvekili seçilmişti. O tarihten itibaren CHP Ereğli’den halen daha bir milletvekili çıkaramadı. Ereğli’nin şu anda nüfusu köyleriyle birlikte 174 bin, seçmen sayısı 125 bin. Alaplı’nın seçmen sayısı da 32 bin. İkisini birleştirdiğinizde, Zonguldak’ın yüzde 50’sinden daha fazla bir seçmen sayısına sahip oluyor. Biz 2011 seçimlerinde köyleri dolaşırken, vatandaşların bize haykırışı şuydu: “AK Parti, MHP, diğer partilerin hepsi de, ikinci sırayı Ereğli’den adaylara veriyorlar ama CHP nedense ikinci sırayı vermiyor. Hep üçüncü, dördüncü sırayı Ereğli’ye layık görüyor. CHP Genel Merkezi Ereğli halkını adam yerine koymuyor mu?” sözleri gibi müthiş tenkitlerle karşı karşıya kaldık. Bunun tersini izah etmek için çok zorluklar çektik. Ama vatandaşta büyük bir kızgınlık olduğunu net bir şekilde görüyorum.
Zaten böyle olduğu için de, AK Parti hep 3, CHP de 2 milletvekili çıkarıyor. Bunu tersine döndürmek lazım. Devrek, Çaycuma, Gökçebey’e baktığınız zaman, Ereğli’nin seçmen sayısı 23 bin fazladır. Buna rağmen ısrarla Ereğli’yi dışlayıp, ikinci sırayı vermemek, birinci sırayı vermemek gibi bir olgunun içinde CHP’nin hareket etmesi, hakikaten şaşırtıcı bir olaydır. Mantığa, aritmetiğe ters bir olaydır. Bu döngünün bu sefer değişeceğine inanıyorum. Değişmesi lazım. Değişmezse, çok büyük sıkıntılar çekeceğimizi de net bir şekilde görüyorum. Mutlak suretle bu dönem ikinci sıranın Ereğli’ye, dördüncü sıranın da Alaplı’ya verilmesi şart diye düşünüyorum. Zonguldak’ta 3 ya da 4 milletvekili çıkarabilmek için bu olguya gidilmesi gerekir. Ben milletvekilliğine aday adayıyım. Müracaatımı yapacağım. En büyük güvencem vatandaştır. Hiçbir şeye güvenmiyorum, vatandaşa güveniyorum, seçmene güveniyorum. Sadece Ereğli’de değil, Zonguldak’ın tüm ilçelerinde, beldelerinde dik adam olarak, sözünün eri adam olarak halk tarafından sevilen bir Halil Posbıyık’ın; Zonguldak’ın, Ereğli’nin, ilçelerin sorunlarını iyi bilen, yıllarca bu konular içerisinde yoğrulmuş ve sorunları-çözüm yollarını en iyi şekilde ortaya koyabilecek bir yapıda olduğumu da kabul eden büyük bir kitle var. Dolayısıyla, bu amaçla Cumhuriyet Halk Partisi’nden adaylığımı koyacağım.
1.yada 2. Sıra Ereğli’ye verilmezse tepkiniz ne olur? Dediniz. Bu Halil Posbıyık meselesi değil. Bu CHP’nin Zonguldak’taki döngüsünü kırma meselesidir. Ben inanıyorum ki, Çaycuma olsun Devrek olsun tüm CHP’ye gönül verenler, Zonguldak genelinde CHP iktidarını ister. Parti büyüklerimizin bu dönem raporlarla ortaya konan bu gerçeği görüp, Zonguldak’ta, her bölgesinde başlayan birinci parti olma havasına yol vereceklerini umut ediyorum.

3- Bilindiği gibi CHP Olağanüstü Genel Kurulu sonunda il yönetimi değişti ve il başkanlığına daha önce partinin Milletvekilliğini de yapmış olan sayın Harun Akın seçildi. Siz Olağanüstü kongre sürecinde tarafsız konumunuzu muhafaza ettiniz. Taraflar arasında polemiğe girmediniz. Harun Akın’ın İl Başkanlığını ve sonradan istifa edip Milletvekili adayı olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Akın’ın istifasıyla CHP’de ne gibi gelişmeler yaşanabilir?

CHP Kongresi başarılı geçti, dört adayın olduğu ve herkesin kavga dövüş beklediği bir ortamda, çok saygın adayların birbirlerine karşı da son derece centilmence davranışlarıyla gerçekten inanılmaz bir demokrasi varlığını hissettiğimiz bir kongre oldu. AKP döneminde demokrasi denilen olgunun yok olmaya başladığı bir ortamda, tek adayla seçime gittikleri bir ortamda, hatta delegelerin isimlerini bile Genel Merkezin hazırladığı bir ortamda; tam demokrasinin uygulandığı, böylesine çok adaylı bir seçimin olması ve karşılıklı nezaket kuralları çerçevesinde olması, çok sevindirici bir olaydı. Çok mutlu oldum.
Sizin de bahsettiğiniz gibi, bu kongrede her adaya aynı mesafede durdum. Örgütün işine karışmadım. Ve sonunda Harun bey ve ekibi sandıktan önde çıktı. Harun Bey, tecrübeli bir arkadaşımızdır. İl Başkanlığı yaptı, milletvekilliği yaptı. Gerçekten son derece başarılı ve toparlayıcı bir arkadaştır. Ardından Milletvekili adaylığı için İl Başkanlığından istifa etti. Kendisine başarılar diliyorum. Tabi, kongre sürecinden önce Milletvekili aday adayı olacağını deklare ettiği için bu istifasında anormal bir durum bana göre yok. Beklenilen bir şeydi. Kararı verecek olan Genel Merkezdir. CHP’den herkes aday adayı olabilir. Çok değerli arkadaşlarımız var. Önemli olan, 2015’de CHP iktidarı için çıkılan bu yolda birlik-beraberlik içresinde yol almaktır diye düşünüyorum.

4. Halil Posbıyık, 2015 Milletvekili Genel Seçiminde, CHP’nin en az 2. Sırasından milletvekili adayı olması halinde, seçim sonuçlarını nasıl etkileyebilir? Bu durumda CHP’nin Zonguldak’ta bir türlü aşamadığı 2 Milletvekili sayısı 3’e çıkabilir mi?

Bütün hazırlıklarımı yaptım. Partim görev verdiği takdirde, Zonguldak genelinde yürüteceğim seçim kampanyasıyla bu bölgenin kaderini değiştirmek için örgütüm ile birlikte var gücümle çalışacağım. Hiçbir zaman pısırık bir adam olmadım. Hep yürekli oldum, yürekli davrandım. Devlet 12 yıldır Zonguldak’tan hep aldı. Hiçbir şey vermedi. Zonguldak çok daha iyi yerlerde olması lazım. İnsanlarımız bir bir göçüyor, bir bir çöküyor. Kentin üzerine bir ölü toprağı serilmiş. Kimse konuşamıyor, herkes korkuyor. Beni sevsin sevmesin sokağa çıkın sorun, dinleyin. Herkes der ki; ‘Halil Posbıyık’ın olduğu yerden ses çıkar’. Evet, Allah nasip eder, parti büyüklerimizde uygun görürse, Halil Posbıyık öyle mıy mıy Milletvekilliği yapmaz. Milletinin vekili olur. Onun içinde ortaya koyacağımız farkındalık ile birlikte bu seçimde Zonguldak’ta en az 4. Milletvekilin ide zorlayacağımızı düşünüyorum.

5. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Tüm Zonguldak’lı hemşerilerime selam ve saygılarımı sunuyorum. İnşallah önümüzdeki aylarda çok daha fazla beraber olup, birlikte Zonguldak için çalışacağız. Herkesin yeni yılını bir kaz daha kutluyor, mutluluklar diliyorum.

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu kategorideki diğer haberler

Köşe Yazarları

Videolu Haberler

Foto Galeri

  DÖVİZ KURLARI

Dolar   Euro
Alış Satış Değişim   Alış Satış Değişim
0 0 0   0 0 0

Hava Durumu