AnaSayfa > Güncel > KIRMACI ÇÖPLÜĞÜ TARİH OLUYOR..

KIRMACI ÇÖPLÜĞÜ TARİH OLUYOR..

Her seçim öncesi adeta seçim malzemesi olarak kullanılan ve bölge halkının kanayan yarası haline gelen Ereğli Kandilli yolu üzerindeki Kırmacı çöplüğü Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın girişimleriyle artık tarih oluyor. Çöplüğün rehabilitasyonu için bugün belediye meclisinden karar çıktı.

03.Ocak.2017 Salı 19:35
A A

Kdz.Ereğli İlçesi,Kandilli yolu üzerindeki Kırmacı çöplüğü ’nün rehabilitasyonu için iller bankasından kredi alınmasına yetki verildi. 20 yıldır konuşulan her seçim öncesi adeta seçim malzemesi olarak kullanılan ve bölge halkının kanayan yarası haline gelen Ereğli Kandilli yolu üzerindeki Kırmacı çöplüğü artık tarih oluyor. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın üzerinde ısrarla durduğu çöplüğün rehabilitesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdindeki çalışmalar sonuç verirken Ereğli Belediye Meclisi’nde çöplüğün rehabilitasyonu için iller bankasından kredi alınmasına yetki verdi.

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısı tek birleşimle tamamlandı. Toplantıya belediyenin İller Bankası’ndan alacağı krediler üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya üyelerden Salih Kumaş ve Sertan Ocakcı mazeretleri nedeniyle katılmadı. Toplantıda ilk madde olarak ele alınan belediyenin çeşitli birimlerinde kullanılmak üzere muhtelif araçların alınmasını öngören Hukuk İşleri Komisyonu raporu oybirliğiyle kabul edildi. Gündemin ikinci maddesinde İlçenin Kırmacı Mahallesinde yer alan Düzensiz Evsel Nitelikli Katı Atık Depolama Alanı Rehabilitasyonu projesi için İller Bankası’ndan 8 milyon 190 bin lira kredi almak için belediye başkanına yetki verilmesine ilişkin madde üzerine söz alan CHP Grup sözcüsü Özkan Özyağcı, iller bankası kredisinden yararlanmanın yanı sıra, çevre ve şehircilik bakanlığının hibelerinden yararlanılmasını istedi. Özyağcı, “Bize verilen bilgiler, yüzde 50 kadar hibe yardımı yapılacağı yönündeydi. Sonradan yaptığımız araştırmalara göre, bu yüzde 90’a kadar çıkabiliyormuş. Bundan sonraki çalışmalarda hibe konusunda gayretlerinizi bekliyoruz” dedi.

“HİBE OLSA DA OLMASA DA YAPILACAK”

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, her konuda olduğu gibi bu konuda da gayret edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Bilgileriniz yanlış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konudaki hibeleri yüzde 45’i geçmiyor. Bu yüzde 45’lik miktara kadar gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz. Çevre ve şehircilik bakanlığında bunları takip ediyoruz. Hiç olmasa da o bölgede yaşayan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. O bölgedeki devasa çöplük yapısı ilçemize hiç yakışmadığı gibi her sene iki üç defa yangınlar çıkıyor. O bölgede tesadüfen bulunan insanlar tarafından ölümlere yol açabilecek çöp depolaması. Sadece oraya bir çöp deposu, düzensiz depolama alanı olarak bakmayın. Oradaki yükün verdiği ağırlıkla birlikte, metan gazının üstüne ağırlık vermesiyle beraber orada bir yol çökmesi oluyor. Bizler önümüzdeki günlerde o bölgede yol çalışmamız da olacak. Bu çöplüğü rehabilite etmediğimiz, özellikle metan gazını çıkartmadığımız zaman bu yol çökmesi gittikçe başımıza bela olacak. Yani iki sorunumuz var. Birincisi evsel atık miktarını azaltmak ve bunları buradan kaybetmek, buraya bir yaşam alanı hazırlamak. Bir de o bölgeden, Kandilli’den, Balı’dan gelen vatandaşlarımızın kullandığı yol da çökebilir. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Hiç yardım gelmese de bu çöp alanının rehabilitasyonunun yapılması lazımHibe gelmese de, gelse de bu çöp alanı kalkacak.”

AK PARTİLİ ÜYELER KABUL OYU VERDİ

Gündemin üçüncü maddesi olarak ele alınan ilçenin çeşitli mahallelerinde yapılacak sıcak asfalt malzemesi için iller bankasından 12 Milyonluk kredi alınması için belediye başkanına yetki verilmesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu üzerinde tartışmalar yaşandı. Plan ve bütçe komisyonunda CHP’li üyeler Özkan Özyağcı ve Güler Demiroğlu’nun, sıcak asfaltın miktarına göre istenen kredinin fazla olduğu gerekçesiyle red oyu vermesine karşılık, AK Partili üyelerin kabul oyu verdi.

Meclise oy çokluğuyla gelen rapor üzerine görüşmede, Başkan Uysal karşı oy gerekçesini sorması üzerine Özkan Özyağcı şunları söyledi:“ 50 bin ton asfalt dökeceksiniz, geçen yıl 148 liradan alınmış asfaltın tonu. 7,5 milyon lira tutuyor. 12 milyon lira para isteniyor. Böyle bir şey yok. Ev alıyorsunuz tapusunun üstünde elli bin lira yazıyor. Buna 150 bin lira gibi para koyayım diyorsunuz. Oraya yüz bin ton asfalt dökecekseniz yazarsınız 15 milyon lira. 12 Milyon istiyorsunuz, 50 bin ton dökeceksiniz. Onu da dökebilecekseniz. Niye döküldüğünü, niye dökülmediğini de takip edeceğiz. Hastane yerini hallediyoruz dediniz yıkıntıları hala duruyor. 1,5 sene önce eski belediye binasını yapacağız dediniz, hala yıkıntıları duruyor. Ne olacağı da belli değil, buradan bilgi de vermiyorsunuz. Elli bin ton da bunun gibi bir şey. Bu sene enflasyon yüzde yüz, yüzelli oldu diyorsanız, o da devletin başarısıdır.”

Özyağcı’nın sözleri üzerine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü İhsan Yazıcıoğlu, CHP’li üyelerin tutumunu şu sözlerle eleştirdi:“İki yıldır plan ve bütçe komisyonunda görev alıyorum. CHP genel siyasetinin yerel siyasetle de devam ettiğini görüyoruz. Maalesef CHP’li arkadaşlar Ereğli’ye çakılacak her çivinin kendileri için değer taşıdığını ifade ederler ama icraatları öyle olmuyor. Maalesef hayır dillerinde pelesenk yapmış, Ereğli’nin elzem konuları gündeme geldiğinde çividen bahseden vatandaşlar kent meydanı projesine hayır dedi. Erdemir araç üstgeçidi… Cami projesi dedik hayır dediler. Elmatepeye üstgeçit dedik hayır dediler. Gençlik aktivasyon merkezine red verdiler. Gelinen noktada söylemlerle icraatlar birbirini tutmuyor. Sıcak asfalt konusu olmazsa olmazlardan. Bunun yapılması lazım neden olmaz diyorsunuz.”

Yazıcıoğlu’nun sözlerine CHP’li üyelerden Kemal Özer, “ Ben kent meydanına evet dedim, niye yalan söylüyor” diyerek tepki gösterdi.

ÖZYAĞCI’DAN YALAN İDDİASI

CHP Sözcüsü Özyağcı ise “Ofis meydanında yapılacak gençlik merkezinde, çevre düzenlemesini bile belediyenin yapamadığı için reddettik. Aldığınız paraların bir kısmını oraya harcayın. Kent meydanını reddetmedik. Yalan söylüyorsunuz. Külliyen yalan. Hatta kent meydanı üzerinde Avrupa’da olduğu gibi hiçbir şey yapmayacağım deyip söz verdiğiniz, sonradan sözünüzü yediğiniz gibi herkes için geçerli doğruları söylüyoruz” diye konuştu.

UYSAL’DAN “AÇIKLAMASI OLMAYAN PARA” ELEŞTİRİSİ

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise CHP dönemine eleştiriler getirerek şunları söyledi:“2008 yılında hala sıcak asfaltın parasını ödüyoruz. Borç olabilir. Yalnız Özkan Bey’in dediği gibi oradaki spor parkını, 4 dönüm araziye hiç olmayan sentetik buz pateninin olduğu bir yere 2 milyon borçlanma talebimiz oldu. Yalı caddesinin çevre düzenlemesi için, oradaki sur düzenlemesi için 250 bin lira borçlandınız. O zaman çok mu fakirdiniz? 2017 yılındayız, seçim 2019’da. Bunlar seçim yatırımı değil. Ereğli’de enerji, doğalgaz hatları geçti. Bu borçlanmadaki asfaltı tamamen ihtiyaç olan yerlere dökeceğiz. En çok neye üzülüyorum. İller bankasına 2008 yılındaki borca üzülmüyorum. AVM’lere üzülmüyorum. Diğer alınan borca da üzülmüyorum. Her ay 175 bin lira bankaya ödediğimiz paraya üzülüyorum. Neden, açıklaması yok. 5 milyon borçlanmış ama nereye ne yapılmış. 2 milyonluk spor tesisi yapılmış. Bunlar nereye yapıldı? Erdemir yönetiminden görevdeyken 4,5 milyonun üstünde bir ceza kestiniz. O paralar nereye gitti. Biz bir yere ceza kesmediğimiz, istihdamı da arttırdığımız halde bu para nereye gitti?”

Özyağcı, cevap olarak kendilerinin 50 bin ton asfalt dökülmesine değil, bu miktar için istenen paranın fazlalığı nedeniyle red oyu verdiklerini söyledi.

DİĞER MADDELER

Toplantıda İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Emlak ve İstimlak Müdürlüğü yönetmeliğinde değişiklik öngören komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi.

Resmi Kurumların imar taleplerine ilişkin, incelemelerin devam ettiğine, bu nedenle konunun daha sonra ele alınmasına ilişkin Hukuk İşleri Komisyonu Raporu kabul edildi. Şahısların imar tadilat taleplerini uygun bulmayarak reddeden komisyon raporu komisyondan geldiği haliyle kabul edildi.İlçenin Bağlık, Kepez mahallelerinde yoldan ihdas parsellerin satışı ve takası kabul edilirken, Ömerli ve Uzun Mehmet mahallelerindeki iki parselin bitişik parsel maliklerine satışı reddedildi.Belediyenin Gelir tarifesinde değişiklik ve ilaveler öngören, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’nün liman ücretleri tarifesi ve Şehir içi minibüslerin ücretlerinde değişiklik yapılmasını öngören gündem maddesi komisyona havale edildi.Sözleşmeli olarak belediye bünyesinde bir mühendis istihdamı ve ücretine ilişkin gündem maddesi, Resmi kurumlara ve şahıslara ait imar tadilat taleplerine ilişkin maddeler komisyonlara havale edildi.

 

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler

Köşe Yazarları

Videolu Haberler

Foto Galeri

  DÖVİZ KURLARI

Dolar   Euro
Alış Satış Değişim   Alış Satış Değişim
0 0 0   0 0 0

Hava Durumu