AnaSayfa > Güncel > 59 YAŞINDA; 12 BİNİ AŞKIN İSTİHDAM SAĞLIYOR

59 YAŞINDA; 12 BİNİ AŞKIN İSTİHDAM SAĞLIYOR

OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir, 59’uncu yaşını kutluyor. 1965 yılında üretime başlayan Erdemir, üretimi, ihracatı, yatırımları ve yarattığı istihdam ile Türkiye ekonomisine sağladığı katkıyı her geçen gün artırıyor.

15.Mayıs.2024 Çarşamba 13:57
A A

Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir 59 yaşında

1950’li yıllarda sanayi alanında ciddi hamleler başlatan Türkiye’nin kalkınma planlamasında en önemli stratejik adımlardan biri olarak 1965’te faaliyete geçen Erdemir, başarı yolculuğuna emin adımlarla devam ediyor. Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yassı çeliği üretmek amacıyla yıllık 400 bin ton kapasitesiyle üretim serüvenine başlayan Erdemir, 59 yılda kapasitesini 5 milyon ton nihai ürüne yükseltti.

Sanayinin gelişimine ve kalkınmaya destek olmak amacıyla kurulan Erdemir, Türkiye’nin artan ihtiyaçları doğrultusunda örnek yatırım projelerine imza atarak üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini yıllar içerisinde hızla artırdı. 2006 yılında Türk endüstrisinin önde gelen temsilcilerinden OYAK’ın bünyesine katılan Erdemir’in, söz konusu dönemden itibaren yatırımları büyük bir ivme kazandı. OYAK'ın sahip olduğu finansal güç, vizyon ve yönetim tecrübesi, rekabet gücünü artırmak ve büyümesini hızlandırmak adına Erdemir'e önemli avantajlar sağladı.

12 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyor

Türkiye’nin ilk ve en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir; bağlı şirketleri İsdemir, Erdemir Maden, Erdemir Çelik Servis Merkezi, Erdemir Mühendislik, Erdemir Romanya, Kümaş Manyezit, Erdemir Enerji Erdemir Asia Pacific ve İsdemir Linde Gaz Ortaklığı ile yassı ve uzun çelik üretimi, çelik servis merkezi hizmetleri, madencilik, endüstriyel gaz üretimi, mühendislik ve proje yönetiminin yanı sıra enerji alanında faaliyet gösteriyor. Türk sanayisinin en fazla istihdam sağlayan kuruluşlarından Erdemir, günümüzde 12 binin üzerinde kişiyi istihdam ediyor. Ereğli bölgesinin gelişiminde de büyük rol oynayan Erdemir, sadece Ereğli’de yaklaşık 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

Erdemir; otomotiv, beyaz eşya, boru profil, haddecilik, genel imalat, elektrik-elektronik, makine, enerji, ısı gereçleri, gemi inşa, savunma, ambalaj ve yenilenebilir enerji gibi birçok sektöre hizmet veriyor. Söz konusu sektörlere uluslararası kalite standartlarında ürün sağlayan Erdemir, sıcak ve soğuk haddelenmiş, levha, kalay, krom ve galvaniz kaplamalı ürün gruplarında 536 yassı çelik kalitesi üretiyor.

Hedef; 2050’de net sıfır emisyona ulaşmak

Yeşil dönüşüm adımlarını şekillendirdiği Net Sıfır Yol Haritası’nı 2024 yılının ilk günlerinde açıklayan Erdemir ve İsdemir, 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. Erdemir ve İsdemir, 2030 yılına kadar, baz yıl olarak belirlediği 2022’ye göre ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı planlıyor.

Erdemir ve İsdemir, üretilen ham çelik başına karbon emisyonlarını asgari yüzde 25 oranında azaltmak için 3,2 milyar dolarlık bir dönüşüm yatırımını 2030 yıl sonuna kadar hayata geçirecek. Söz konusu yatırımlar kapsamında yıllık 1 milyon 710 bin MWh elektrik üretimi kapasiteli GES kurulumu da gerçekleştirilecek. Net Sıfır Yol Haritası kapsamında yapılacak yatırımlar ile Erdemir ve İsdemir’in ham çelik üretim kapasitesi de 2030 yılına kadar 13 milyon tona ulaşacak.

Yenilediği 2’nci Yüksek Fırını “Zübeyde”yi devreye aldı

Erdemir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin adını taşıyan 2’nci Yüksek Fırını “Zübeyde”yi yenileyerek Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde devreye aldı. Erdemir; yeni Yüksek Fırın’ın, projelendirilmesinden devreye alınmasına kadar her aşamayı OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik ile yürüttü. Son teknolojiye sahip olan yeni fırının tüm parametreleri etkin bir şekilde izlenebiliyor. Kapasitesi 1 milyon 625 bin tondan 1 milyon 775 bin tona çıkan 2’nci Yüksek Fırın, Erdemir’in iş sağlığı ve güvenliği ile çevre performansını da önemli oranda artıracak.

 45 yıllık çalışma süresi boyunca 60 milyon ton sıvı ham demir üretimi gerçekleştiren bir önceki fırının yerine inşa edilen yeni Yüksek Fırın’ın 50 yıl ve üzeri hizmet vermesi bekleniyor.

 

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler