Zonguldak Valisi Ali Kaban, Valilik Toplantı Salonunda, Erdemir Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yaptığını belirterek başladığı konuşmasında, demir çelik piyasalarının aşırı hassas olduğu bir dönemde Erdemir'in başarı ile yönetildiğini söyledi. "Özellikle Erdemir'in özelleştirilmesi sonrasında demir çelik piyasalarının aşırı hassas ve değişken yapısı karşısında ayakta kalma mücadelesini katıldığım bütün yönetim kurulu toplantılarında müşade ettim" diyen Kaban sözlerini şu şekilde devam etti:
"KARŞIMIZDA GEMİ, TAKA, KAYIK YOK"
"Bu piyasaları tanıdıktan sonra ne kadar yönetimin zor bir süreç olduğunu ben de birebir gördüm. Karşımızda bir küçük bir gemi, taka, kayık yok. Koskoca bir amiral gemisi var bu geminin yönetimi elbette kolay değil. Direksiyonunu hemen kolayca hemencecik çeviremezsiniz, bunu işin içine girince görebiliyorsunuz. Sadece bugünün idare edilmemesi yetmiyor geleceğin de idare edilmesi gerekiyor.
"DERİNLEŞEN EKONOMİ"
Piyasalar o kadar hassas ki artık. Erdemir ekibinin bu konuda ciddiyet ile durdurduklarını, hassas durumlara karşı hassas tepkiler geliştirdiklerinin ben şahidiyim. Kendilerini tebrik ediyorum. Elbette de Ereğlimizin özellikle son dönemde 2008 krizi ile birlikte yaşanan tersanelerin kapanması süreci ile derinleşen ekonomik sıkıntılar dizgesi var. Ereğli'de bu Erdemir gibi büyük bir bünyeden Ereğlimiz için bazı beklenti ve talepleri var. Bunları da TSO Başkanımız Yaşar Tetiker her ortamda, her fırsatta dile getirmiştir. Kendileri de 'Ereğli'nin geleceği için acaba Erdemir ile ilgili ne yapabiliriz?' konusunda beklentileri vardı. Bunlar bir noktada buluştular"
"EREĞLİ EKONOMİSİNİ NASIL CANLANDIRIRIZ?"
Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır da, bir takım projelerin hayata geçirilebilmesi için uzun zamandır çaba gösterdiklerini vurgulayarak, "Acaba Ereğli'de neler yapabiliriz, ekonomiyi nasıl canlandırırız diye? bir takım projelerimiz oldu" dedi.
"YEREL BASINDA OKUYORUM"
"Dünyadaki çelik sektörü nerede, Türkiye nerede biz neredeyiz?" sözleri ile genel konularda değerlendirmede bulunan Pandır, "Bizim şirket olarak ileriye dönük olarak 2020'ye dünya klasında şirket olma misyonumuz var. Yerel basında okuyorum bazen bu yanlış yorumlara da neden oluyor. Dünya klasında tam anlaşılmıyor bazen" ifadelerine yer verdi.
2015 YILINDA 31 MİLYON TONA DÜŞTÜ
Çin hükümetinin 2 yıl önce artık hızlı büyüme modunu sürdürülebilir göremediği için ekonomisini yavaşlatma gereksinimi duyduğunu belirten Pandır, "Çin'deki tüketim azalmaya başlayınca dünyada büyük bir sorun oldu. 2014'ün ikinci yarısından itibaren sadece kendi bölgesinde ufak bir ihracat yaparken fazla kapasitelerini dünyaya ihraç etmeye başladı.Örneğin ülkemizde 2014 yılında 34 milyon ton, 2015 yılında 31 milyon tona düşmüş olan üretime karşı tüketim yüzde 10 arttı. Tüketim Türkiye'de yüzde 10 artmasına rağmen üretim yüzde 7.5 azaldı. Aradaki fark ithalat ile karşılanıyor. Türkiye geçen sene Eylül ayından itibaren net ithalatçı oldu. Türkiye bu kadar hızlı bir düşüş ile 2014 yılında dünyada 8. sırada iken geçen sene 9. sıraya
FİYATLAR DÜŞÜYOR...
İhracatçı olan Türkiye ithalatçı oldu. 2015 Yılında ithalat bir şekilde Çin'den bir şekilde daha yakınımızda olan maliyet yapısı düşük olan Rusya ve Ukrayna'dan devam ediyor. Bunlara karşı da dünyanın çeşitli ülkelerinde koruma önlemleri alınmasına rağmen dünyanın bu fazla kapasitesi erimedikçe, azalmadıkça bu sorun devam edecek. Bu sorun iki tane sonucu var. Bir tanesi dediğim gibi fazla kapasitelerin dünyanın çeşitli yerlerine ihracat olarak gitmesi ile o ülkelerdeki endüstrileri zarar görüyor ikincisi de fiyatlar düşüyor.
"GEMİMİZİ GÖTÜRÜYORUZ AMA..."
Erdemir çok büyük bir transatlantik. Dalgaları denizlerde dalganın içine düşmeden büyük gemimizi götürebiliyoruz ama Türkiye çelik sektörü ciddi sorunlar var. Bazen ulusal basına da yansıyor çelik sektörü sıkıntıda diye. bunun bize yansıması da marjlarımızın daralması, dalgalı denizde giderken tabi ki hırpalanıyoruz, daha küçük oyuncular gibi zarar etme noktasına hiçbir zaman gelmedik.
"DÜNYANIN İLK 10'UNA GİRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
Geçen seneyi karlı kapattık. Avrupa Birliği topluluğu 28 ülkesi içerisinde 3. sıradayız. Avrupa kıtasına bakarsanız 8. sıradayız. Dünyaya bakarsanız şaşırtıcı bir şekilde Avrupa'nın üçüncüsü olan şirketimiz 45. sırada. Son 20 yılda büyük kapasiteler Çin'e ve Hindistan'a daha doğrusu Asya'ya kaydığı için çelik sanayi Avrupa'dan Asya'ya doğru kayma içerisinde. Burada aslında bizim dünya klasında olma vizyonumuza kısaca değinmek istiyorum. Ben 2 sene önce göreve geldiğimde şunu gördüm, bu tablo çok değişmedi aslında ama dediğim gibi Çin nedeniyle daha da kötüleşti durum. Marj ve fiyatlar açısından. Şu tablo içerisinde bu dünya 45'nciliğinden dünyanın ilk 10'una girmemiz mümkün değil. Çünkü zaten tüketim de üretim de doğuya kaymış. Biz şu 5-6 Şirket içerisinde şuanda tonajımız ile üçüncü sıradayız. Aslında burada bir sıralama daha var görmediğimiz, dünya klasında olma sırası var onun içinde hiçbir Çinli yok.
"EREĞLİ BELEDİYESİ'NE 11 MİLYON TL VERGİ VERMİŞİZ"
Ereğli'de istihdam 7 bin 540 doğrudan 1.580 dolaylı. Toplam Zonguldak'a ödediğimiz vergi 1.17 milyar TL, Ereğli Belediyesi'ne 11 milyon TL vergi vermişiz, bölgeden satın aldığımız 50 milyon dolarlık mal ve hizmetler var. Kuruluşundan beri bölgeye kazandırılan 7 okul. Bir çok okula buhar, su desteği veriyoruz diğer sosyal yardımlarda bulunuyoruz, kumanya dağıtımı, kültür eğitim faaliyetleri. Elimizden gelen bir çok şeyi yapmaya çalışıyoruz.
EREĞLİ-KARUSU 100 BİN TONLUK İHALE VERİLDİ
Ereğli'de karayolu yük taşıma anlaşması yapılması. Tetiker devamlı bize bir takım kendisi de sorunlardan bahsediyordu. Bunlardan bir tanesi de bizim Ereğli'den dışarıya doğru yaptığımız içeriye zaten gemi ile geliyor çoğu ama dışarıya dönük yatığımız mamül taşımalarında Ereğli'deki kamyoncu esnafının iş alamadığı veya bu ihaleleri alan müteahhit dediğimiz büyük çaplı şirketlerin alıp daha sonra o kamyonculara bunu daha az bir ücret ile iş verdiği ve burada onların mağdur oldukları onun için de Valimizin şeyiydi bu. Burada bir taşıma kooperatifi oluşturulsun esnaf da onun kooperatifin üyesi olsun. İhaleye girsinler, kamyoncu esnafı da buradan iş alsın diye. Bu konuda bu kooperatif geçen hafta kuruldu. TSO önderliğinde kurulan bağımsız bir kooperatif bu. Biz de bu kooperatif kurulacak diye ihalesini yapmış fakat anlaşmasını yapmamış olduğumuz 100 bin tonluk Ereğli-Karasu hattında bu kooperatife ihaledeki en düşük rakam üzerinden olmak kaydıyla ihaleyi verdik. Bu kooperatife anlaşma ile verdik. Buradaki amaç şu aslında bir takımda böyle bir kooperatif vasıtasıyla kamyoncu esnafının direk bir kooperatif vasıtasıyla iş sağlamak diğer taraftan da zor rekabetçi ortamda hakikaten bize de bir rekabetçilik avantajı kazandırması lazım. Kooperatiften hızlı hizmet, hem kalite hem de düşük fiyatta rekabetçi olmasını bekliyoruz. Bunların ikisi olduğu sürece aramızda kazan kazan ilişkisi olacaktır.
GÜLŞİN YÖNEY, EREĞLİ SATIŞ BÖLGE MÜDÜRÜ
Ereğli'de satış temsilciliği konusu da Tetiker'in getirdiği konuydu. Ereğli'de eskiden olduğu gibi bir satış temsilciliği yok. Tüm satış teşkilatımız İstanbul'da. Biz Ereğli'de bir satış temsilciliğini açmak ve Ereğli'deki müşterilerimizin de onlarla ilişkiyi idare edecek ve onların talep ve isteklerini, beklentilerini çok hızlı bir şekilde bize satış teşkilatımıza iletecek burada o ilişkiyi de kuracak bir satış temsilciliğini tekrardan tesis ettik. Bölge Satış Müdürümüzü de atadık. Atama kararını da yayınladık. Aslında basın mensuplarının yakından tanıdığı Gülşin Yöney hanım onu da özellikle seçtik. Ereğli Bölge Satış Müdürü Gülşin Yöney olarak atıyoruz"
BÖLGENİN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR
Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker de yaptığı konuşmasında sağlanan birlik ve beraberliğin olumlu olduğunu belirterek, "Ereğli'nin Erdemir ile ilgili bağımlılığının çoktan ortadan kalkması lazım. Organize Sanayi Bölgesi olsun, gemi söküm olsun, tersaneleri olsun. Kurulan diyalog sayesinde bir yere başladık. Gayemiz Zonguldak'ı bu ortama çekmek. Bizim tartışmalarımızda satış, satın alma ve nakliye konuları vardı. Biz bir dilim ekmeğimizi paylaşmış bir yöreyiz. Bu nokta güzel bir nokta, bir adımdır bu. Müjde denilen bir olaydır satış temsilciliğinin gelmesi, bölgenin önünü açacaktır" ifadelerine yer verdi.
10 GAZETECİ VARDI
Tetiker daha sonra Vali Ali Kaban ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır'a teşekkür plaketleri verdi. Toplantıya Ereğli TSO Yöneticileri Sertan Yalçın ile Genel Sekreter Gündüz Acar'ın yanı sıra Erdemir yöneticileri de katıldı. Valilik toplantı salonundaki toplantıyı ise yaklaşık 10 gazeteci takip etti.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.
Henüz yorum yapılmamış.DÖVİZ KURLARI |
||||||
Dolar | Euro | |||||
Alış | Satış | Değişim | Alış | Satış | Değişim | |
0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Hava Durumu |
||