AnaSayfa > Güncel > POSBIYIK: OYAK/ERDEMİR KAÇAK İNŞAAT YAPIYOR

POSBIYIK: OYAK/ERDEMİR KAÇAK İNŞAAT YAPIYOR

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, OYAK/ERDEMİR’in, mahkeme kararıyla durdurulmasına rağmen, Kızılcapınar Barajı’nda kaçak inşaat yaptığını canlı yayın görüntüleriyle kamuoyuna açıkladı.

14.Ekim.2020 Çarşamba 12:18
A A

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, düzenlediği basın toplantısında, OYAK/ERDEMİR’in, mahkemenin durdurma kararına rağmen Kızılcapınar Barajı’nda kaçak HES yapımına devam ettiğini canlı yayın görüntüleriyle açıkladı.
AKM Nikah Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Posbıyık, kaçak inşaat çalışmalarının görüntülerini ve fotoğraflarını paylaştı; “Buradan ihbarda bulunuyoruz. Devletimizin tüm birimlerine saygımızdan, hukuki bildirimlerimizi yaptık. 3 gün bekleyeceğiz, inşaat çalışmalarını mahkeme kararına rağmen derhal durdurmazlarsa cezai işlem için Cumhuriyet Savcılığına başvuracağız” dedi.
Belediye Başkanı Halil Posbıyık şunları söyledi:
“Bugün önemli bir Ereğli meselesi için bir araya geldik. İlçemizin, Kızlar Çayı (Gülüç Çayı) üzerinde Erdemir Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Kızılcapınar Hidroelektrik Santrali Projesi’ kapsamında Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 11.10.2019 tarih ve E.13879 sayılı yazısı ile bildirilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 08.10.2019 tarih ve E-201910 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı ile çalışmalar başlatılmıştı. Biz de Ereğli Belediyesi olarak ‘Elektrik Santrali yapacaksanız, bunun mutlaka olması lazım. Boşa su akmaması lazım. Bunu Ereğli Belediyesi ile Ereğli halkı ile beraber yapalım. Biz de sizlere yardım edelim’ dedik. Ancak bizi dinlemediler. Bakanlıktan karar aldırdılar, ÇED’e gerek yoktur diye… Bizim de hakkımız olan barajda Re’sen HES yapmaya kalktılar. Geçmiş dönemde hukuksuz bir protokol yapılmış. Kuraklık döneminde yüzde 95 kotuna geldiklerinde Ereğli halkının suyunu kesmek için bir protokol... Biz de Ereğli halkının hukukunu korumak için derhal mahkemeye başvurduk. Karar iptal edilsin, halkın önünde ÇED yapılsın, dedik. Zonguldak İdare Mahkemesi’nin 2019/1002 E, 2020/606 K sayılı kararı ile 18.09.2020 tarihinde Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı’nın açtığı dava kapsamında ‘Re’sen ÇED’ kararı iptal edildi.
-MAHKEME ‘ÇALIŞMAYI DURDUR’ DEDİ-
Karar, yazımı tamamlandıktan sonra 6.10.2020 tarihinde hem tarafımıza hem de davalı idare olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na elektronik ortamda tebliğ edilmiştir. Bu ne demektir; ‘Mahkeme olarak ben iptal ettim, karar verdim çalışmaları olduğu gibi durdur’ demektir. Yeniden ÇED yapılacak demektir.
Hatırlayacağınız üzere 07.10.2020 tarihli Belediye Meclis toplantısında, gündem dışı konuşmamda söz konusu kararı kamuoyu ve basın ile paylaştım. Mahkemeyi kazandık, Ereğli halkı kazandı. Bu konuşmamda derhal inşaat faaliyetlerinin mahkeme kararı gereğince durdurulması gerektiğini belirttim.
-KAÇAK İNŞAATA DEVAM EDİYORLAR-
Ancak aldığımız duyumlar ve yerinde yaptığımız gözlem ve tespitler neticesinde üzülerek gördük ki gündüz çalışmıyorlar, akşam saatlerinde çalışıyorlar. Dikkat edin; OYAK/ERDEMİR kaçak olarak inşaat yapıyor. İşte görüntüler ve fotoğrafları…
Hâlbuki mahkeme kararına rağmen 12.10.2020 tarihi itibarıyla bu çalışmaların devam etmesi mümkün değildir. Bu sebeple idarenin çalışmaları durdurması, OYAK – ERDEMİR’in de çalışmaları sonlandırması anayasal ve yasal gerekliliktir.
Anayasa'nın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Hukuk Devletidir. Hukuk devleti; kamu hizmeti görenlere hukuki güvenceler sağlayan, güvence sağlamak için koyduğu kurallara bağlı olan ve verilen yargı kararlarını ilgililerin başvurusuna gerek kalmadan infaz eden devleti ifade eder.
Anayasa’nın 138/4 maddesi de “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” der.
-HALKIN GÜCÜNÜN ÜZERİNDE HİÇBİR GÜÇ YOKTUR-
Belediye başkanı olarak öncelikli görevim, kanun ve tüm mevzuat hükümleri doğrultusunda, Ereğli halkının sağlığını, menfaatlerini korumaktır. OYAK – ERDEMİR ne yazıktır ki; Ereğli halkını muhatap almadığı gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mahkeme kararlarını da muhatap almamaktadır. OYAK – ERDEMİR bu cesareti nereden almaktadır. OYAK – ERDEMİR’i kim ya da kimler koruma altına almıştır. OYAK – ERDEMİR kendini halkın ve hukukun üstünde mi görmektedir. OYAK – ERDEMİR hukuka ve halka meydan mı okumaktadır.Sayın Cumhurbaşkanımızın her defasında ifade ettiği gibi “Halkın Gücünün Üstünde Hiç Bir Güç Yoktur”. Buradan tekrar sesleniyorum OYAK ve ERDEMİR ülkemizin güzide kurumlarıdır. Bu kurumları kimsenin yıpratmaya hakkı yoktur.
-OYAK/ERDEMİR’İ HUKUKA UYMAYA DAVET EDİYORUM-
Çok merak ediyoruz, Sayın OYAK ve ERDEMİR üst düzey yöneticileri bu konulardan haberdar mıdır? Yoksa oradaki İrlandalılar mı bu işi yapıyor, bilemiyoruz.
Mahkeme kararına rağmen hukuk tanımayan OYAK – ERDEMİR yönetimini hukuka uymaya çağırıyoruz. Mahkeme kararına uymamanın hem hukuki sorumluluğu hem de cezai sorumluluğu olduğunu hatırlatıyoruz.
Devletimizin ilgili birimlerine olan saygımızdan, hürmetimizden dolayı cezai sorumluluğumuza geçmiyoruz. Hukuki bildirimlerimizi şu an yapıyoruz. İl Çevre Müdürlüğü’ne ihbarımızı yazdık. Çevre Bakanlığı’na ve ilgili tüm yerlere bu yazılarımız dağıtılıyor.
Eğer bu hukuki sorumluluğu kale almayıp aynen inşaatlara devam ederlerse 3 gün daha bekleyeceğiz, cezai sorumluluk için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. Şu anda halen daha Kızılcapınar’da OYAK/ERDEMİR kaçak inşaat yapmaya devam ediyor.
Dün akşam betonu döktüler. Çatı makaslarını bu akşam oraya koymak istiyorlar ama oradaki vinç kısa geldi onun için TAKSAN’dan uzun vinci istediler. Bir an evvel makasları da kapatıp altta çok önemli değerli malzemeler var, onların üzeri kapansın diye uğraşıyorlar. Mahkeme kararına uymadan koskoca güvendiğimiz OYAK, kaçak inşaata devam ediyor. Buradan ihbar ediyorum.”
“SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUKTAN YANAYIZ”
Başkan Posbıyık, basın mensuplarının konu hakkındaki sorularını da yanıtlayarak, “Belediye olarak Ereğli halkının haklarını tam olarak korumaya kararlıyız” mesajı verdi. OYAK/ERDEMİR yönetimine bir kez daha çağrı yapan Posbıyık, “Bütün bunlara rağmen tekrar OYAK/ERDEMİR yönetimine çağrı yapıyorum. Biz sevgiden, barıştan, dostluktan yanayız. Barış masasına çağırıyorum onları. Eğer hastalarsa, dizleri falan ağrıyorsa Ereğli’ye gelemiyorlarsa biz Ankara’ya, İstanbul’a gelelim, nereye istiyorlarsa oraya gidelim. Oturalım teknik adamlarla beraber konuşalım, doğru yol nedir onu bulalım” dedi.

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler