AnaSayfa > Güncel > KDZ. EREĞLİ’DE, 3 BİN OSMANLI ÇİLEĞİ FİDESİ HALKLA BULUŞTU

KDZ. EREĞLİ’DE, 3 BİN OSMANLI ÇİLEĞİ FİDESİ HALKLA BULUŞTU

Kdz. Ereğli Belediyesi, kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarının korunması, üretilmesi ve çoğaltılması amacıyla başlattığı çalışmalar meyvelerini veriyor. Bu kapsamda üretilen 3 bin Osmanlı Çileği fidesi, halka ücretsiz olarak dağıtıldı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 3 yılda 8 bin fideyi 800 aileye dağıttıklarını önümüzdeki yıl ise 300 bin Ata Tohumu’nu halka dağıtacaklarını açıkladı. Posbıyık, ayrıca üretimi artırmak için 6. Serayı kurma çalışmalarına başladıklarını söyledi.

14.Kasım.2022 Pazartesi 13:10
A A

Kdz. Ereğli Belediyesi, Ata Tohumu Projesi kapsamında üretilen Osmanlı Çileği fidelerini halkla buluşturdu.
Ata tohumlarının korunması, üretilmesi ve çoğaltılması amacıyla Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar gelişerek devam ediyor. Kdz. Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler birimi tarafından gerçekleştirilen çalışma kapsamında Ereğli’ye özgü 14 farklı tohum çeşidi üretiliyor. Tohumlar, ayıklanıyor, çoğaltılıyor. Delihakkı’da belediyeye ait alanda devam eden Ata Tohumu Projesi kapsamında 6. Serayı kurma çalışmaları başladı. Bu alanda Osmanlı Çileği fidesine de ayrı önem veren Kdz. Ereğli Belediyesi son üç yılda 8 bin Osmanlı Çileği fidesini 800 aile ile buluşturdu.
Cumhuriyet Halk Evi’ndeki fide dağıtım törenine Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri ile Ata Tohumu Projesi’ni yürüten Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Birimi temsilcileri katıldı.
“3 YILDA 8 BİN OSMANLI ÇİLEĞİ FİDESİ DAĞITILDI”
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, fide dağıtımı töreninde şunları söyledi:
“Kendine has aroma ve kokuya sahip, eşsiz, Osmanlı Çileğimize Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak sahip çıkıyoruz ve bu sahip çıkma sürekli olarak büyüyor. Delihakkı mevkisinde Belediyemizde ait alanda Ata Tohumu üretimi ve Osmanlı Çileği fide üretimini dış etkenlerden izole bir şekilde tekniğine uygun şekilde yapıyoruz.
3 yıldır düzenli olarak vatandaşlarımıza Osmanlı Çileği Fidelerini dağıtıyoruz. Bu 3 yılda toplam 8 bin Osmanlı Çileği Fidesini 800 aileye dağıttık. Geçen hafta duyurusu yapılıp fide taleplerinin başvurularını almıştık. Yoğun talep var. 3 bin adet Osmanlı Çileği fidesini bugün burada dağıtıyoruz.
Osmanlı Çileği fide üretimi ile birlikte Ata Tohumu Projesi’ni titizlikle devam ettiriyoruz.
-14 FARKLI ÜRÜNÜN ATA TOHUMU YETİŞTİRİLİYOR-
Projeye 3 yıl önce başladık. Türkiye’nin her tarafını dolaşıyoruz. İzmir, Aydın, Seferihisar. Oralardan bilgi alıyoruz. Kendi köylerimizde dedelerimizden, anneannelerimizden kalan ürünlerle deneme yapıyoruz. Artık üretime geçtik. 14 farklı ata tohumu yetiştiriyoruz. Türkiye’nin her tarafından bizden tohum istemeye başladılar.
-6. SERA KURULMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI-
5 adet seramız var. 6. Serayı yapmaya başlıyoruz. Üretimi daha da arttırıyoruz. Üretim yaparken araştırmaya ve denemeler yapmaya da devam ediyoruz. Her şey planlı bir şekilde ilerliyor. Ata Tohumu üretirken kimyasal gübre ve ilaç kullanmıyoruz. Sağlıklı ve doğal yetiştiricilik yapıyoruz.
-300 BİN ATA TOHUMU FİDESİ DAĞITILACAK-
Ata Tohumu Projesi kapsamında ilk yılda 40 bin adet fide dağıttık, ikinci yılda (geçen ilkbaharda) 100 bin adet fide dağıttık. Önümüzdeki ilkbahar mevsiminde 300 bin adet domates, biber, patlıcan, salata fidelerinin dağıtımı yapacağız. Mahallelerden, köylerden ve ayrıca şehir dışından da yoğun olarak Ata Tohumu ve fidelerinin taleplerini alıyoruz. Fuarlardan, Tohum Takas Şenlikleri’nden davetler alıyoruz ve katılım sağlıyoruz. Ata Tohumu Projesi kapsamında Tohum Bankası’nı da yakın zamanda hayata geçireceğiz. Üreticilerimize, halkımıza hayırlı olsun.”
Başkan Posbıyık’ın konuşmasının ardından 3 bin fide, belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleriyle birlikte halka dağıtıldı.

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler