AnaSayfa > Güncel > UZUN MEHMET, 185. YILINDA TÖRENLE ANILDI

UZUN MEHMET, 185. YILINDA TÖRENLE ANILDI

Kdz Ereğli' de taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 185' inci yılında törenle anıldı.

08.Kasım.2014 Cumartesi 15:33
A A

 

Kdz Ereğli' de taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 185'nci yılında törenle anıldı.

Tören, Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Belediye Başkanvekili Reşat Latif, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve madenciler tarafından Kestaneci Mahallesindeki Uzun Mehmet Anıtı önüne çelenk koyulması ve ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Törende ilk konuşmayı yapan TTK Armutçuk Taşkömürü İşletme Müessese Teknik Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, sözlerine Somada ve son olarakta Ermenek'te meydana gelen kazalarda hayatını kaybeden maden emekçilerini anarak başladı. Uncu sözlerine şöyle devam etti;

''Ülkemiz ise dünya taş kömürü tüketimindeki payı binde 38 civarındadır ve dünyada 17. sıradadır. Kömür özellikle demir çelik endüstrisi için hayati bir önem taşımaya halen devam etmektedir. Artan dünya nüfusu, yaşam standartlarının yükselmesi enerjiye olan talebi de artırmaktadır. Dünya premier enerji harcının %25'i ve elektrik tüketiminin %40'ını oluşturan kömür artan enerji ihtiyacı karşısında bugün ki enerji endüstrisi de karar mekanizmasında önemli bir ayak olarak yerini korumaktadır.

Ülkemizde en önemli taş kömürü rezervleri Zonguldak havzasında bulunmaktadır. ,Türkiye Taş Kömürünün amacı taş kömürü madenciliğini ileri ve yeni teknolojileri kullanarak üretim ve verimlilğini artırılması, başta demir çelik sektörü olmak üzere ülkemiz sanayisinde kullanılan taş kömürü ihtiyacını karşılamaktır. Türkiye Taş Kömürü kurumu, ilimizin ve bölgemizin kalkınmasını, kara yolu ve demir yolu yapımında liman işletmesine kadar, maden makinaları imalatından, alt yapı yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede proje gerçekleştirmiş ve salt taş kömürü üretim değeri olarak sınırlı değil, hesaplanamayacak ölçülerde devasa katma değerler yaratmıştır. Bu süreç azınsanamayacak ölçüde devam etmektedir.'' 

Fazlı Uncu'nun ardından konuşan Amele Birliği Başkanı Hasan Yılmaz, Uzun Mehmet'in esas önemi'nin devleti, padişahı haberdar etmesi olduğunu söyleyen Yılmaz şöyle devam etti;

''Uzun Mehmet'in esas önemi, değeri kömürü devlete haber vermesidir. Kömürden Padişah'ın haberi olduktan sonra o günden de bugüne şuanda da TTK olarak kömür üretimi devam ediyor. Ve Türkiye'nin tek maden kömürü sahasıdır.

''UZUN MEHMET ANITINI DAHA DÜZGÜN BİR HALE GETİREBİLİRİZ''

Dünyada gittiğimiz yerlerde her şehir bir kendi özelliği ile anılır, bizimde Ereğli'de Uzun Mehmet anıtını daha düzgün bir hale getirebiliriz, bu konuda ben amele birliği olarak TTK'yı, Erdemir'i ve Genel Maden İş Sendikasına bir öneride bulunuyorum, gelin bir proje geliştirip, Ereğli belediyeside bunun başını çeksin. Burada Ereğli'ye yakışır, Uzun Mehmete yakışır, medencilye yakışır bir eser ortaya koyalım'' dedi.

Hasan Yılmazın ardından söz alan Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş, 5 bine yakın maden şehitleri olduğunu, bugün onların sayesinde bölgenin emeğin başkenti olarak anıldığını söyledi. Alabaş şunları söyledi;

''BUGÜN ONLARIN SAYESİNDE EMEĞİN BAŞKENTİ OLARAK ANILIYORUZ''

''Bizler yer altında doğayla savaştık ve 5 bine yakın maden şehidimiz var. Bölgemizde kurulan Erdemir, Kardemir, Çatalağzı Termik Elektrik Santrali gibi işyerlerinde de iş kazalarında arkadaşlarımzı kaybettik. Başta Uzun Mehmet olmak üzere hepsini rahmetle şükranla anıyoruz. Bugün onların sayesinde Emeğin başkenti olarak anılıyoruz.

Madencilik dünyanın en zor ve en riskli mesleği ama bugün, taş kömürü hala sanayinin vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri ve mutlaka ekonomiye kazandırılması için önerilerimizi artırıyoruz. Hükümet bu hafta içinde ekonomi programını açıkladı ve kendi kaynaklarımızın değerlendirileceğini, ithalatın azaltılacağını ifade etti.

Oysa biz yıllardır Hükümeti ve ilgili bakanlıkları uyarıyoruz; Yılda 4-5 milyar doları taş kömürü için dışarıya vermekten vazgeçmek mecburiyetindeyiz. Kömür var, çalışacak insanımız var ve ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var. Taş kömürü işçi kurumu'nun açıkları en kısa sürede giderilmelidir. Genel Müdürlüğün talebi doğrultusunda en kısa sürede Kuruma işçi alınmalıdır.

''ARTIK ZONGULDAK VE TÜRKİYE GERÇEĞİNİ GÖRMEK ZORUNDALAR''

Zonguldak'ta taşeron şirketlerinde, Soma'da, Ermenek'te yaşanan maden kazaları yüreğimizi yaktı. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak 2004 yılından beri uyardık, eylemler, mitingler yaptık. Yer altında taşeron olmaz dedik, kar mantığı ile kömür üretimi yapılamayacağını, görülmedik kazalara yol açabileceğini ifade ettik, ama ilgili bakanlıklar ve hükümet bu politikalarında ısrar ettiler.

Artık Zonguldak ve Türki'ye gerçeğini görmek zorundalar. Türkiye kendi doğal kaynaklarını kullanmak, Türkiye Taş Kömürü, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Maden Tetkik Arama gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlarını korumak ve geliştirmek, kendi madencilerini yaşatmak, istihdam yaratmak, üretmek ve kömür ithalatını azaltmak mecburiyetindedir.

Maden ocaklarımız burada olduğu için buraya kurulan Erdemir, özellikle bu bölgenin kömürünü daha çok kullanmalıdır. Türkiye, iş güvenliği öncelikli üretim politikalarına zaman geçirmeden dönmek zorundadır.''

Ereğli Belediye Başkanvekili Reşat Latif ise; Taş kömürünün bu bölgenin gerçek anlamda bir sanayi kenti olarak kalkındırılmasında ve Kdz Ereğli'nin kent kimliği kazanmasındaki en önemli temel değerlerinden biri olduğunu söylerek, Uzun Mehmet'in kömürü buluşu ile Uzun Mehmet'in Ereğli'den Amasraya uzanan bölgenin kaderinin değişmesine yol açan bir simge olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından öğrenciler, maden ocağında grizuyu anlatan bir tiyatro gösterisi sundu. Tören, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler