AnaSayfa > Ekonomi > TETİKER’DEN ERDEMİR VE CANDAN’A SALVOLAR..

TETİKER’DEN ERDEMİR VE CANDAN’A SALVOLAR..

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, Yönetim Kurulu Üyesi Sertan Yalçın, Selçuk İnceoğlu ve Abdulkadir Çınar'ın da katıldığı bir toplantı düzenlendi. Ereğli’deki İş Dünyası ile ERDEMİR arasında yaşanan sorunlara ilişkin konuların öne çıktığı toplantıda, Metalürji Mühendisi Ercan Candan’a da ince yollu göndermelerde bulundu..

18.Haziran.2014 Çarşamba 20:29
A A

Başkan Yaşar Tetiker’in TSO binasında düzenlediği basın toplantısında başlıca öne çıkan sözleri şu şekilde oldu;

  • Polisevinde Ercan Candan’ın yaptığı protokol toplantılarıyla ilgili; ‘Toplantıların içi boş.. Ekmek mücadelesinin karşılığını bulması lazım. Sağında çatal, solunda bıçak kaşık, bu tür yemekler artık Ereğli’nin karnını doyurmuyor. İş dünyasının karnını doyurmuyor.
  • Erdemir yaptıklarına çok pişman olacak. Taleplerimizin çözüme kavuşma noktasında bir gelişme görmüyoruz.
  • Erdemir’in idare, satış ve nakliye politikası skandallarla dolu..
  • Bankalarda tezgahın içinde..
  • Erdemir’e yağdanlık yapanlar her zaman aradan çıkar.
  • Erdemir’de sözünün arkasında durmama hastalığı var.
  • Bu yemekli toplantılarda sloganı atan kim varsa bilki tersini yapıyordur. Birlik beraberlik diye. Bu irade, şahsiyet, ezilmişliğin ortadan kalkması lazım.
  • Ereğli’de bugün işin işinin hakkını veren mazlum insanlar acı çekiyor.
  • Şimdi üstü kapalı konuşuyoruz, 2-3 ay sonra sorarız, Belediye nerdesin, Candan adresin mi kayboldu diye?
  • Erdemir’le şuana kadar Candan’ın devreye girip çözdüğü bir şey yok..
  • Siyasetçiye kriz olmaz. Gazdan zehirlenirken, yada insan soğuktan donarken tatlyı bir uyku gelirmiş. Şimdi Ereğli’de bu durum var, öyle yemeklerle bu insanlara umutlarla yaşatamazsınız.. Bu insanlar gidiyor, acil suni teneffüs yapmanız lazım..
  • Ereğli’de bir sahipsizlik var..

Karadeniz Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker toplantıya Soma'da yaşanan maden faicasına değinerek başladı. Tetiker;

"Bizler de bir madenci kentinde yaşamaktayız. Onların acısı hepimizin acısı. Fakat bu lafta kalmamalı. Zonguldak ve Ereğli'de neler neler yapılabilir bunu düşünmeliyiz. Belirli bir çalışmanın içindeyiz ama gideni geriye getiremiyorsunuz. Odalar Borsalar Birliği'nin düzenlediği kampanyaya Ereğli TSO olarak karınca kararınca bir katkımız oldu. Maddi ölçekle sarılacak bir yara değil bu. Tamamen bu hadisenin bize ders olmasını diliyoruz. Bu olaylardan çok büyük dersler çıkartmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sonuç ölümlerin minimuma düşürülmesi, hatta yok olmasıdır."

MADEN İŞÇİSİNİN YER ALTINDAN ÇIKARILMASI GEREKİR

1992'de Kozlu'da 263 madencinin şehit olduğu kazada kendisinin ‘Artık maden işçisinin yeraltından yerüstüne çıkarılması gerekir' diye beyanatları olduğunu belirten Tetiker; "Bizim OSB atılımımız da o yıllara rastlar. OSB'nin yapılandırılması ve bizim diğer faaliyetlerimiz birinci derecede Erdemir'e bağımlılıktan kurtarılması, ikincisi de maden işçisinin yeraltından ekmek aramaktan ziyade yer üstüne çıkarılması amacındaydı. Bunda ne kadar başarılı olduk derseniz, yine de çevreye baktığımızda bu konuda en fazla yol alan Ereğli'dir. OSB Ereğli'de yaşanan hadiselerden sonra bir umut olmuştur. Hem maden işçisi, hem de Ereğlili evlatlarımız için umuttur.

MİNİMUM BİN YEDİ YÜZ ELLİ İŞÇİ

Burada yaptığımız faaliyetler sonucunda 16 iptal yapmışız, 17 tahsis talebine cevap vermişiz. İncelediğimiz zaman 650 olan işçi sayısı 850'ye yükselmiş. Bu da sevindirici bir rakamdır. 200 işçi sayısı az bir rakam değildir. Burada inşaatların başlamasıyla birlikte, buradaki çalışmalar bu işçi sayısının bine çıkacağının göstergesidir.

Önümüzdeki sene mayıs ayı itibarıyla da tahsis ettiğimiz parsellerin faaliyete geçmesi sonucunda bu rakamın bin 750'ye çıkmasını bekliyoruz. Bu sanayicilerin bize verdiği rakamlar. Tahsisi yaparken bize bildirilen rakamlardan yola çıkarak söylüyoruz bunu. Minimum bin yedi yüz elli işçi çalışmasını öngörüyoruz.

DEVLET SICAK BAKIYOR

OSB'de yapılan en önemli çalışmalardan biri de oranın çevre düzeni ve yollarıydı. Süratle bu yol ihalelerini bitirdik, 4 kilometrelik yolun ihalesi yapıldı, 1 kilometresi tamamlandı. Bunun haricinde OSB kapıları var, çevre düzeni var, OSB'nin idari binasının ihalesi bitti. Bunun yapılanması var. Bunların hepsini sene sonuna kadar tamamlanması hedefindeyiz. Bu işler OSB'nin kaderini tayin edecek. Dolayısıyla 1. OSB'miz bittikten sonra burada 3 bin, 4 bin istihdam sağlamaktır: Amaç evlatlarımız dışarıda ekmek aramasın, hatta göç alsın Ereğli. İkinci amacımız da acılar yaşanmasın, Maden işçisi yeraltında ekmek arayacağına yer üstünde ekmek arasın.

TALEP PATLAMASI OLDU

Toplantıda tersaneler bölgesindeki liman çalışmalarından da bahseden Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker; "Tersanelerin yapılanmasıyla bir canlanmasını dile getirdiğimiz ortamda, sayın Milletvekili Ercan Candan'ın ‘Liman Müsaadesini ben aldım, sonrası artık kolay' dedikten sonra burada talep patlaması olmuştur. Bunlar göz önüne alınırsa Ereğli'deki hareketliliği gözardı etmek mümkün değil" dedi.

PİŞMAN OLACAKLAR

Erdemir yetkilileriyle bir toplantıda buluşarak sonuç almaya çalışacaklarını belirten Tetiker; "Tamamen söylediklerimizin arkasındayız. Habaş birkaç aya kadar açılacağı belli. Buralarda iki milyon tonluk yassı mamul üretildiğinde, bir milyon bile olsa, 2008 yılında mutabakatla sonuca çıkılmış bir rakam var. İthalatın sıcak malzemede yüzde 9'dan yüzde 5'e düşürülmesi şeklinde. İthalatın önünün açılmasıyla Erdemir'in ne yapacağını düşünüyorum. Bir insan kendi müşterisine, en eski, en kahır çeken pazarı olan Ereğli'ye bu kadar büyük haksızlığı niye yaptık diye düşünecekler. Pişman olacaklar.

Bizler bedel ödüyoruz. Bizlerden milyonlarca dolar para gitmiş. Erdemir'in cebine girmiş bu para. Haksız yere girmiş. Bunların yaşandığı ortamda bunu nereye kadar kaldırırız orasını sizlerin takdirine bırakıyorum."

21 Mayıs Cumartesi Günü Ereğli Sahilinde Alemdar Gemisi'nin bulunduğu alanda Kızılay'la Kan Bağışı Kampanyası düzenlediklerini söyleyen Tetiker tüm Ereğli halkını kan bağışına davet etti.

 

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu kategorideki diğer haberler