AnaSayfa > Güncel > CHP, CAMİYE KARŞI ÇIKTI!

CHP, CAMİYE KARŞI ÇIKTI!

Kdz. Ereğli Belediye Meclis toplantısında Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın Kent Meydanına cami yapılması projesi oy çokluğuyla kabul edildi. Cami yapılmasına karşı çıkan CHP'li meclis üyeleri kararın ardından meclisi terk etti.

06.Ekim.2016 Perşembe 15:02
A A

Kdz.Ereğli Belediyesi meclis gündeminde yer alan kent meydanına camii yapılması için gerçekleşen imar planı değişikliği CHP’li meclis üyelerinin 14 red, AK Partili meclis üyelerinin 16 kabul oyu ile meclisten geçti. CHP’li meclis üyeleri karar üzerine meclis salonunu terk ederek kent meydanına cami yapılmasını protesto etti.

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2016 yılı Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu bu gün sabah Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zonguldak Valisi Ali Kaban ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel danışmanı ve Çengelköy Yıldırım Bayezid Cami İmamı Mustafa Demirkan’ın önceki gün incelemelerde bulunduğu kent meydanındaki alana camii yapılması için gerekli olan imar değişikliği CHP’li meclis üyelerinin itirazları nedeniyle tartışmalara neden oldu. CHP’li 2 imar komisyonu üyesi teklife karşı çıkarken, AK Partili imar komisyonu üyeleri ise kabul oyu kullandı. İmar komisyonundan gelen ilçe merkezindeki 15 dönümlük arsanın resmi kurum, oto park ve camii alanı olarak değiştirilmesini öngören teklife CHP’li meclis üyeleri itirazlarda bulundu. Meclis toplantısında söz alan CHP Belediye Meclis Gurup Sözcüsü Özken Özyağcı, meclisin kent meydanı ve otopark ile ilgili daha önce bir karar aldığını belirterek, aynı bölgeye cami yapılmasının yanlış olduğunu savundu. Özyağcı “Kdz. Ereğli’nin 31 mahallesinde 76 camii ve 22 mescit vardır. Aynı anda 40 bin kişinin namaz kılacağı alan mevcuttur. Evet, camii de ihtiyaçtır, yapılabilir ama kent merkezine değil. Orası kentimizin merkezidir” dedi.
CHP’li meclis üyesi Cumhur Nalcı ise cami oylamasının meclisin onur meselesi olduğunu öne sürerek, kent meydanına cami yapılmasına karşı çıktı. Nalcı mecliste yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Biz burada aslında Ereğli’nin merkezine camii yapılıp yapılmamasını oylamayacağız. Biz burada Ereğli’ye emri vakiyi kabul edilip edilmemesini oylayacağız. Biz emir kulumuyuz? Bir gecede verilen emir ile buraya camii kondurabiliyoruz. Camiye karşı olduğumuzdan değil. Bu meclisin onur meselesidir, camii oylaması değildir.”
CHP’nin aynı zamanda Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı görevini yürüten meclis üyesi Sertan Ocakçı’da kent merkezine cami yapılmasına karşı çıkarak, caminin ilçenin bir simgesi olamayacağını savundu. Ocakçı “Burada demokratik olmayan bir şekilde ibadethane uygulaması yapılıyor. Bu konu hiç meclisle paylaşılmadan imar tadilat dosyasının altında meclise getiriliyor. Bunun neresi demokrasi? Buradaki bir çok arkadaşımda ibadethane olacağını televizyon ve internet sitelerinden öğrendi. Meclise bile soramadan kente bir yapı için oldu bitti yapıyoruz. Örnek veriliyor; ‘Ayasofya, prestijli bir yapı yapacağız’. Kime göre prestijli bir yapı yapacağız. Bu kentin sembolleri var. Bu kentin sembolleri arasında camii yok. Bu kentin sembolleri içerisinde çilek var, kömür var, emek var, ölüm var ama yapısal olarak camii simge değil” diye konuştu.
CHP’li meclis üyelerinde Fikret Foto’da konuşmasında kent meydanına camii yapılmasına karşı çıkarak, caminin yeni mezarlık alanına yapılmasını istedi.
CHP’li Belediye meclis üyelerine yanıt verdiği sırada sözünün kesilmesine tepki gösteren Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, CHP’li üyeleri saygılı olmaya davet etti. Mecliste isteyen herkese söz verdiğini ve 4 CHP’li meclis üyesinin sınırsızca konuştuğunu dile getiren Uysal, kendi konuşmasının da aynı şekilde dinlenmesini istedi. Camii projesinin kendi projesi olduğunu belirten Uysal, ilçe nüfusunun yüzde 75’nin merkeze yakın olduğunu ve kent merkezinde büyük bir camiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Camii için en doğru yerin Kent Meydanı olduğunu belirten Uysal “Evet, benim fikrim. Mimar ve mühendis arkadaşlarımda bilir, 3-4 aydır orada çalışıyoruz. Sizlerle paylaşmadım. Ama orada söz verdiğimiz gibi 2 katlı otopark, meydan ilave olarak, oraya değer kazandıracak görülmesi gereken bir mimari eser ortaya çıkacak” dedi.
Uysal’ın konuşmasının ardından kent meydanına ibadethane yapılmasına ilişkin imar değişikliği talebi CHP’li meclis üyelerinin 14 red oyuna karşılık, AK Partili meclis üyelerinin 17 evet oyu ile kabul edildi. Oylama sonucunun açıklanmasının ardından CHP’li meclis üyeleri kararı protesto ederek meclis salonu terk etti.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal CHP’nin köprüye de, tünellere de karşı çıktığını belirterek “15 dönüm kent meydanının belli bir kısmına da camii yapılıp orası taçlandırılacak daha da güzel olacak. Orası ilçemizi gelen insanlar için ‘Görülesi yer derizya’ çok güzel bir mimari konacak. Zaten çevresinde Göztepemiz, Çınarlarımız, denizi olan yer var. Zaten yeteri kadar gezinti alanlarımız var ve camii de oraya çok yakışacak. Onlar boğaz köprüsüne de protesto yapıyorlar, tünel yerin altından geçiyor orada da protesto yapıyorlar. Protesto yapmak alışkanlık haline geldi” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından Başkan Uysal ile AK Partili meclis üyeleri de salondan ayrıldı.

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Bu kategorideki diğer haberler