AnaSayfa > Güncel > COŞKUN ÖZTÜRK, YENİ EHLİYET ALACAKLARI UYARDI..

COŞKUN ÖZTÜRK, YENİ EHLİYET ALACAKLARI UYARDI..

Kdz.Ereğli Sürücü Kursu sahibi Coşkun Öztürk, Eylül ayı kayıt döneminden sonra sürücü kurslarına kayıt yaptıracak sürücü adaylarının ‘stajyer sürücü’ kapsamına gireceğini söyledi.

22.Ağustos.2015 Cumartesi 20:39
A A

Kdz.Ereğli Sürücü Kursu sahibi Coşkun Öztürk, Eylül ayı kayıt döneminden sonra sürücü kurslarına kayıt yaptıracak sürücü adaylarının ‘stajyer sürücü’ kapsamına gireceğini söyledi.

Öztürk, "Stajyer sürücü statüsüne girmek istemeyen vatandaşların, Eylül ayı kayıt döneminde sürücü adayı olmak için kayıt yaptırmaları gerekiyor. Eylül ayında sürücü adayı olan vatandaşlar yazılı sınavlardan ve direksiyon sınavından geçtiği takdirde stajyer sürücü kapsamına girmeyecek. İlk defa ehliyet alacakların bu nedenle yeni uygulama kapsamında stajyerliğe kalmaması için 10 Eylül'e kadar sürücü kurslarına başvurarak, 10 Ekim'de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekiyor' dedi.

MEB'İN SÜRÜCÜ KURSLARINA VERDİĞİ KAYIT YAPTIRMA TARİHİ 01-10 EYLÜL ARASI

Yeni uygulama ile ilgili bilgi veren Kdz. Ereğli Sürücü Kursu sahibi Coşkun Öztürk , "Milli Eğitim Bakanlığı’nın sürücü kurslarına vermiş olduğu kayıt yaptırma tarihi 01-10 Eylül arasıdır. 10 Eylül'e kadar kayıt yaptıracak öğrencilerimiz 10 Ekim’deki teorik sınavına girecektir. Ve böylelikle stajyer ehliyete tabi kalmayacaklardır. Bu tarihten sonra kayıt yaptıracak sürücü adaylarımızın karşılaşacağı riskler 0.20 alkollü araba kullanırken yakalandıkları takdirde ehliyetleri iptal olacak. Tekrar yeniden sürücü kurslarına başvurması gerekecek. Örneğin üç kez kırmızı ışıkta yakalandığı zaman tekrar iptal olacak sürücü belgeleri. Psikoteknik değerlendirme raporu aldıktan sonra sürücü kurslarına müracaat etme zorunluluğu getirilmiştir. Yaya üstünlüğünü üç kez ihlal ettiğinde sürücü adayımız sürücü belgesi iptal edilecek. Tekrar sürücü kurslarına başvuru yapmaları gerekir. Yeni çıkan Karayolları yönetmeliğimize göre ehliyet sınıflarımız 9 taneden 17 taneye çıkarılmış olacaktır. Yeni, Avrupa standartlarına uygun ehliyetlerimiz dağıtılacaktır. Bu çıkacak olan ehliyetlerimiz 80 ülkede kabul görmektedir. Başvuru yapacak, ehliyet alacak olan vatandaşımızın bir an evvel sürücü kurslarına gidip kayıtlarını yaptırıp ehliyet başvurusu yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde 10 Eylül'ü geçirdikten sonra vatandaşımız stajyer ehliyete tabi sınavlara girmek zorunda olacaktır” şeklinde uyarıda bulundu.

TÜSEKON BİLGİLENDİRDİ

Diğer yandan, TÜSEKON Yönetimi tarafından yapılan bilgilendirme şu şekilde;
01.01.2016 tarihinden itibaren yeni mevzuatın uygulamaya girmesiyle sürücü belgeleri ile ilgili yepyeni beş uygulama hayatımıza girecek olup, bu yenilikler;

1- Stajyer Sürücülük Uygulaması;

Kişilerin sürücü kurslarına hangi tarihte kayıt olmuş olduklarına, hangi tarihlerde sınavlarda başarılı olduklarına veya hangi tarihte sürücü sertifikalarını almaya hak kazandıkları bakılmaksızın, 01.01.2016 tarihinden itibaren Trafik Denetleme ve Tescil Bürolarından ilk defa sürücü belgesi alacak herkes iki yıl süreyle stajyer sürücü sayılacaktır. Bu kişiler, iki yıllık stajyerlikleri boyunca yanlarında her hangi bir kişinin bulunmasına gerek olmadan şehir içi veya şehir dışında her sürücü gibi sahibi oldukları sürücü belgesinin kullanmaya yetki verdiği araçları kullanabileceklerdir. Ancak bu iki yıllık süre içerisinde bu kişilerin; 0,20 promil alkollü olarak araç kullanırken yakalanması, kırmızı ışık, yaya üstünlüğü ve hız sınırı limitlerinin aşılması gibi hususlarda üç defa cezai işleme maruz kalması ve toplam 75 ceza puanını doldurması gibi hallerde stajyer sürücü belgeleri iptal edilerek, tekrar her hangi bir sürücü kursuna kayıt olmaları ve tekrar sınavlara girmesi gerekecektir. Kamu oyunda şu an en çok yankı bulan bu uygulamadan etkilenmek istemeyen sürücü adayları için üzerine basa basa bir kez daha 01.01.2016 tarihinden önce sürücü belgelerini almış olmaları gerektiğini özellikle vurgulamak isteriz. Dolayısı ile MEB tarafından belirlenen sürücü adayları sınav takvimi ve MTSK mevzuatına göre en geç 10 eylül tarihinde açılacak olan dönemlere kayıt olan kursiyerler, 10 Ekim tarihinde yapılacak teorik sınava girebilecek olup, bu sınavda başarılı olmuş olanlar, kasım ayı içerisinde yapılması muhtemel direksiyon uygulama sınavına girip, bu sınavda da başarılı olmaları halinde sürücü kurslarından alacakları sertifikalar ile 01.01.2016 tarihi gelmeden emniyet müdürlüklerine başvurularını yaparak sürücü belgelerini stajyer sürücü uygulaması başlamadan alabileceklerdir. 2015 Aralık ayında yapılacak teorik sınava girecek olan kursiyerlerin, direksiyon uygulama sınavları ve sertifikalarını sürücü belgesine dönüştürme işlemleri 01.01.2016 tarihinden sonrasına sarkacağı için bu kişiler stajyer sürücü sayılacaklardır.

2- İlk Defa Sürücü Belgesi Alacak Olanlarda Tecrübe Uygulaması;

01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alacak olan kişiler direk olarak otobüs ve kamyon türü araçları kullanmak üzere ağır vasıta türü sürücü belgesi için müracaatta bulunamayacaklardır. Bu tür araçları kullanmak üzere sürücü belgesi almak isteyen kişilerde, daha önceden alınmış B sınıfı sürücü belgesi bulunma şartı istenecektir. Bu uygulamadan etkilenmek istemeyen kişilerin ise en geç 10 Aralık tarihine kadar her hangi bir sürücü kursuna kayıt olması yeterli olacaktır.

3- Sürücü Belgelerinin İsim ve Araç Kullanma Yetkilerinin Yenilenmesi Uygulaması;

01.01.2016 tarihinden itibaren verilecek her yeni sürücü belgesi yeni mevzuat gereği AB standartlarına uygun olarak belirlenmiş yeni sürücü belgesi isimlerine göre düzenlenecek olup, kullanmaya yetkili olacakları araç çeşitleri de günümüzden farklı olacaktır. Örneği şu an alınmış olan B sınıfı sürücü belgesi ile otomobil, minibüs ve kamyonet tarzı araçlar kullanılabilirken, 01.01.2016 tarihinden sonra alınacak B sınıfı sürücü belgesi ile sadece otomobil türü araçlar kullanılabilecek olup minibüs ve kamyonet tarzı araçları kullanabilmek için ayrıca başka sınıf sürücü belgesi alınması gerekecektir. Bu uygulamadan da etkilenmemek isteyen kişilerin en geç 10 Aralık tarihine kadar her hangi bir sürücü kursuna kayıt olması yeterli olacaktır.

4- Sürücü Belgelerine Geçerlilik Süresi Getirilmesi Uygulaması;

01.01.2016 tarihinden itibaren ilk defa verilecek sürücü belgeleri ile sürücü belgelerinin isim ve araç kullanma yetkilerinin değişmesinden dolayı daha önceden alınmış olan sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemleri esnasında bütün sürücü belgelerine geçerlilik tarihi atılacak. İlk defa sürücü belgesi alan ve stajyer sürücü olacak olan kişilerin sürücü belgeleri iki yıl, ağır vasıta araçları kullanacak kişilerin sürücü belgeleri beş yıl, diğer sınıf sürücü belgelerinin için ise on yıllık bir geçerlilik süresi olacak. Bu sürelerin sonunda ve devamında sürücü belgesi sahipleri sürücü olabilmek için gerekli sağlık şartlarını taşıdığını ispatlayan bir sağlık raporu ile birlikte tekrar sürücü belgelerini değiştirecek. Bu yeni uygulama sadece ilk defa sürücü belgesi alacak olan kişileri değil mevcut sürücü belgesi sahiplerini de kapsayan bir uygulamadır. Sadece mevcut sürücü belgesi bulunan kişiler 01.01.2016 tarihinden itibaren sürücü belgelerini yenileri ile değiştirmek için kendilerine beş yıl süre tanınmış olup, bu beş yıl içinde değiştirme işlemini gerçekleştirenler sadece 15TL kart bedeli ödeyeceklerdir. Beş yıllık süreçte sürücü belgesini değiştirmeyen mevcut sürücü belgesi sahibi kişiler ise 15TL kart ücretinin yanında sürücü belgesi türüne göre değişen sürücü belgesi harcını da ödemek zorunda kalacaklardır.

5- Sürücü Belgelerinin Daha Fazla Ülkede Tanınması Uygulaması;

Şu anda ülkemizden alınmış sürücü belgeleri sadece karşılıklı anlaşmamız olan ülkelerde geçerli iken bu yeni uygulama ile verilecek sürücü belgeleri AB standartlarında olacak olup, tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olacaktır. 01.01.2016 tarihinden sonra yeni sürücü belgesi almış olan kişiler ile mevcut sürücü belgesini 01.01.2016 tarihinden sonra yenisi ile değiştirmiş olan kişiler Avrupa’nın her yerinde geçerli sürücü belgesine sahip olmuş olacaklardır.
Yukarıda yapılan yeni başlayacak uygulamalara dair açıklamalar doğrultusunda vatandaşlarımızın doğru şekilde bilgi sahibi olarak kendi hür iradeleri ile sürücü belgesi için acele edip etmemeleri yönünde kimsenin yönlendirmesi, etkisi veya tesirinde kalmadan doğru kararı yine kendilerinin vereceğine dair inancımızla ülkemiz kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.

 

Yorumlar
YORUM EKLE

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan kdzereglihaberci.com sorumlu tutulamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

Bu kategorideki diğer haberler